fbpx

Islandija: doživite severni sij in neokrnjeno islandsko naravo

Foto: envato

V zadnjih letih turisti raje kot urbana mestna središča izbirajo zelene naravne bisere. Prav zato je Islandija pristala pri samem vrhu seznama evropskih držav, saj s svojimi gejzirji in ledeniki privabi trume turistov, ki se nato razgubijo po čudoviti pokrajini.

Ob pogledu na fotografije z Islandije človeka prime, da bi sedel na naslednje letalo in poletel proti severu. Preden pa to res storite, velja preveriti, katere znamenitosti se v tistem letnem času splača obiskati, saj ima glavno besedo na Islandiji prav narava. Že res, da se v vročih vrelcih lahko namakate vse leto, zato pa boste poleti zaman iskali severni sij.

Kdaj na Islandijo?

V grobem bi lahko rekli, da s poletnim obiskom nimate kaj zgrešiti. Kot že rečeno, pa so posamezne znamenitosti odvisne od letnega časa samega. Če že vse življenje vzdihujete za severnim sijem, potem se na Islandijo odpravite med septembrom in aprilom. Jeseni postane dan krajši, precej krajši, zato je možnost, da boste ujeli ta nenavaden pojav, še toliko večja.

Foto: UnsplashRobert Lukeman

Kaj naj si ogledam na Islandiji?

Islandija je dežela kontrastnih pokrajin, od ledenih zaplat sredi morja, do dima, ki se pojavi pod vašimi nogami. Gre za enega najbolj vulkanskih področij na planetu, z velikim številom še aktivnih vulkanov. Paleta naravnih lepot Islandije je tako pisana in široka, da je nemogoče popisati celotno. Velik delež turistov se odloči za t.i. krožno vožnjo po Islandiji, ki vas vodi po obodu otoka in vam omogoča, da si ogledate nekatere izmed največjih znamenitosti. Del te poti lahko izkusite na t.i. Zlatem krogu, 300 km dolgi vožnji, ki povezuje tri največje znamenitosti – slap Gullfoss, Geotermalno področje gejzirjev in Thingvellir National Park. Slednjega je najbolje raziskovati kar peš, zato se primerno obujte in oblecite. Gullfoss velja za enega najlepših slapov na Islandiji, področje z gejzirji pa je tako živahno, da vas ne bo pustilo ravnodušnih.

Foto: Unsplash/Redcharlie

Videti severni sij je življenjska želja številnih in čeprav je ta pojav prisoten na severu, ga zaradi neviht in oblakov ni mogoče občudovati vsako noč. Potrebovali boste nekaj potrpežljivosti in odpornosti na mraz, saj se pozimi že dnevne temperature na Islandiji gibljejo med 2 in 3°C. Zima je tudi kot nalašč za opazovanje ledenikov, s katerimi se ponaša Islandija. Podajte se na pohod ali obiščite katero izmed ledeniških jam, privoščite pa si lahko tudi plezanje po ledeniku. Na svoj račun bodo na Islandiji prišli tudi ljubitelji živali, med aprilom in oktobrom je mogoče opazovati kite, ki domujejo na obalah otoka. Vzemite si tudi dan ali dva za odkrivanje glavnega mesta Reykjavika. Priljubljena Modra laguna, geotermalni spa, se nahaja le kratko vožnjo is prestolnice. Tamkajšnja voda blagodejno vpliva na vaše telo, saj je bogata z minerali.

Kako raziskovati Islandijo?

Kot že rečeno, avto je najboljša izbira. Cene nihajo glede na izbran model avtomobila in letni čas, začenši pri 25 evrih na dan. Najpogostejša izbira je Toyota Aygo, za katero boste med letom običajno odšteli 40 evrov. Vse kar morate imeti za vožnjo po Islandiji je veljavno vozniško dovoljenje, v avtomobilu pa lahko celo prespite, seveda na označenih kamp mestih.

Foto: Unsplash/Josh Reid

Koliko stane letalska karta za Islandijo?

Iz Dunaja lahko v Reykjavik poletite že za 45 evrov. Cene se v času praznikov in počitnic dvignejo, med tednom pa nekoliko spustijo. Povprečje se giblje okrog 80 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Covid-19 omejitve na Islandiji

Za vstop v državo je potreben negativen izvid PCR testa, ki ga opravite kar na letališču. Drug PCR test morajo necepljeni potniki opraviti še pet dni po prvem, ta čas pa preživeti v karanteni. Proceduri s testi se lahko izognete s potrdilom o prebolelosti ali s potrdilom o cepljenju, pri tem je potreben le HAT test. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Foto: Unsplash/Roy Hennessey

Nastanitve na Islandiji

Paradise Cave Hostel & Guesthouse

Ob pogledu na idilo, ki objema Paradise Cave Hostel & Guesthouse vam bo zastal dih. V osrčju neokrnjene narave, na islandskem podeželju se nahaja med turisti nadvse priljubljen hostel, ki se pohvali tudi z lastnim barom in vrtom. V sklopu nastanitve je na voljo skupna kuhinja, vsaka soba pa ima zasebno kopalnico.

ODDSSON Hotel

V Reykjaviku se nahaja okusno opremljen hotel ODDSSON, ki ponuja estetsko opremljene sobe, tudi družinske. Stoji le kratek sprehod stran od glavnih znamenitosti mesta, zato je odlično izhodišče za raziskovanje prestolnice, tudi postajališče za avtobuse je le nekaj korakov stran. Ob jutrih vas razvajajo s samopostrežnim zajtrkom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!