Ballhausgasse v Gradcu: hiša iz ogledal je zrcalna slike druge hiše

Ballhausgasse - hiša z ogledali

Zgodovinsko središče Gradca velja za eno od najbolje ohranjenih mestnih središč v osrednji Evropi in Unesco ga je leta 1999 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Zanj je značilen preplet hiš iz različnih obdobij in različnih arhitekturnih slogov. Staro mestno jedro tvori več kot 100 stavb, ki nosijo sloge od gotike do modernizma. Slednjega je pri gradnji ene od ''škrbin'', kjer je postavil stanovanjski objekt, uporabil tudi arhitekturni biro HoG Architektur (Hope of Glory), ki je stavbi Ballhausgasse namesto klasičnega pročelja namenil ogledala, ki odsevajo bližnjo stavbo, in uspešno zamaskiral pravi videz zgradbe.

Zgodovinsko mesto jedro avstrijskega mesta Gradec je pod zaščito Unesca, zato so vsakršni posegi v prostor močno omejeni. Pred arhitekturnim birojem HoG Architektur, ki je bilo zadolženo, da zaplombira škrbino med zgodovinskima stavbama, je bila tako težka naloga.

Ballhausgasse v Gradcu.
Ballhausgasse v Gradcu

A namesto da bi se lotili gradnje v arhitekturnem slogu katerega od preteklih obdobij, so stavbo Ballhausgasse prekrili z ogledali, v katerih vidimo odsev nasprotne stavbe. Tako namesto svojega pročelja nosi pročelje sosede.

PREBERITE ŠE: V Tajvanu zrasel ”poglodan” nebotičnik MahaNakhon

Gre za moderno interpretacijo arhitekture iz sredine 19. stoletja. Čeprav ima stavba drugačno število nadstropij, pa se tega zaradi odseva ne opazi. V osmih nadstropjih gosti 17 stanovanj. Nahaja se v neposredni bližini graškega gradu na griču Schlossberg.

Dodatne Informacije

Več informacij:
hog-architektur.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ta veličastna hiška sredi oceana je sinonim za pobeg in “izoliranost”