fbpx

Barve za dnevno sobo: psihologi svetujejo, da se izogibate tej barvi

Foto: envato

Nobena skrivnost ni, da barve, v katere ovijemo svoj dom, vplivajo na naše razpoloženje. Zato je treba dobro premisliti, s katero bomo prepleskali stene v dnevni sobi, prostoru, v katerem preživimo največ časa. Katera pa je tista barva, ki se ji moramo za vsako ceno izogniti?

Izbira med barvami, s katerimi lahko prepleskamo stene svojega doma, je ogromna, zato vedno vodi v provokativno razpravo notranjih oblikovalcev. Trendi se spreminjajo z vsako sezono, vendar pa mnenja psihologov o vplivu barv na naše razpoloženje ostajajo enaka. Eni od barv se je treba definitivno izogniti.

Preden se lotite pleskanja, dobro premislite Foto: Roselyn Tirado / Unsplash

Dnevna soba je prostor, kjer preživimo največ časa in kamor po navadi pripeljemo obiskovalce. Zato je pomembno, da nas barve v njej sprostijo in napolnijo z notranjim mirom. In po mnenju strokovnjakov tega ni mogoče doseči, če stene svoje dnevne sobe ovijete v škrlatno rdečo barvo.

Rdeči odtenki so s svojo ognjenosti in strastjo čudoviti po mnenju mnogih. To je barva, ki vzbudi pozornost in ki marsikoga navda s samozavestjo in motivacijo za nove izzive. Vendar pa v vas ne bo prebudila občutkov miru in spokojnosti, ki bi jih v tem prostoru potrebovali. Prav nasprotno, rdeča barva sten v vaši dnevni sobi vas zna celo razburiti in negativno vplivati na občutke jeze in anksioznosti. Da, spodbudila bo vašo energijo, notranjo moč in socialne veščine, vendar pa bostezaradi nje tudi bolj živčni in razdražljivi.

Ali to pomeni, da se morate rdeči izogniti tudi v drugih prostorih? Psihologi trdijo, da temu ni tako in predlagajo, da s škrlatnimi odtenki polepšate stene prostorov, kjer je nujna produktivnost, na primer domače pisarne.

Rdeči odtenki povečujejo produktivnost, zato so za delovno okolje odlična izbira Foto: Max Vakhtbovych / Pexels

Katero barvo torej izbrati za dnevno sobo? Strokovnjaki predlagajo mirne, nevsiljive barve, kot so modra, bela, milejši odtenki zelene in pastelni odtenki. To naj bi imelo na vaš prostor terapevtski vpliv, še zdaleč pa ne pomeni, da bo vaša dnevna soba postala dolgočasna. Z barvami se namreč lahko poigrate pri izbiri pohištva, ki bo ob umirjenem ozadju prišlo bolj do izraza.

Milejši odtenki bodo v vašo dnevno sobo pričarali terapevtsko vzdušje Foto: Kara Eads / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!