Besede in dejanja, ki bolijo: to vam počnejo, ko z vami manipulirajo

Priznajmo, vsi kdaj malo ‘pomanipuliramo’ s kom ali s čim, a je razlika med nedolžnim in škodljivim manipuliranjem več kot očitna – to vam počnejo, ko z vami manipulirajo.

Kateri so znaki, da z vami nekdo manipulira?

Manipulatorji nam na veliko laskajo.

Laskanje je manipulatorjevo najljubše orožje. Če gre za tako prijazno osebo, le kako bi mu lahko odrekli pomoč? Manipulatorji redno uporabljajo to taktiko in tako dobijo tisto, kar hočejo. Bodite pozorni, če vam nekdo kar naenkrat začne laskati.

Manipulatorji želijo, da se počutimo krive.

Ni težko manipulirati z nekom, ki se že tako ali tako počuti krivega. Takšni ljudje so vedno pripravljeni pomagati. Pazljivi bodite, če se nenadoma začnete počutiti krive. Pripravite se na izpolnjevanje ‘majhnih’ uslug.

Prepoznate manipulatorja?
Prepoznate manipulatorja?

Manipulatorji nas ‘prisilijo’ v hitre čustvene odločitve.

Vsi dobri manipulatorji vedo, da so hitre čustvene odločitve njihova hrana. Če vam ne dajo dovolj časa, da o nečem premislite, ali pa vas prisilijo v hitro odločitev, zmagajo.

Pasivni manipulatorji se pretvarjajo, da so nemočni in neumni. Vedno igrajo žrtev.

Seveda želimo pomagati nekomu, ki je videti nedolžno in nemočno. Vedno so nesrečni, mi pa jim želimo ponuditi zavetje in jih objeti. ‘Žrtve’ te vrste lahko to počnejo podzavestno, a to jih ne naredi nič manj manipulatorske.

Manipulatorji nas vedno spomnijo na naše obljube.

“Obljubil si mi,” je pogosta fraza, ki jo slišimo iz ust manipulatorjev, in tudi fraza, zaradi katere bomo naredili to, kar od nas zahtevajo. Pa tudi če čutimo, da nekaj ni prav. Nihče si ne želi biti oseba, ki ne drži svojih obljub. Naš odgovor mora biti vedno jasen, saj nas le tako ne bodo izsiljevali.

Izurjeni manipulatorji vedo, kako nas prepričati, da jim bomo pomagali.
Izurjeni manipulatorji vedo, kako nas prepričati, da jim bomo pomagali.

Manipulatorji bi se vedno pogovarjali takrat, ko je to najmanj primerno.

Manipulatorji najraje prosijo za pomoč takrat, ko smo najbolj zasedeni. Takrat imajo namreč večjo možnost, da bodo pomoč dobili, saj se jih želimo čim prej znebiti. Seveda se bodo na veliko opravičevali in vam večkrat povedali, da jim je res žal, da so vas prosili za uslugo prav zdaj.

Manipulatorji radi govorijo o pozitivnih izkušnjah drugih ljudi.

Zelo priljubljena taktika manipulatorjev je tudi fraza “Ne skrbi, moj prijatelj je to storil že večkrat, in ni mu bilo žal.” Ni pomembno, ali je za vas ta misel strašljiva, pomembno je, da manipulatorju uspe. Pa tudi če se mora za to zlagati. Vedno vprašajte za oprijemljive dokaze.

Kako se izogniti manipuliranju?

 • Ignorirajte manipulatorjeve zahteve.
  Pretvarjajte se, da jih niste slišali ali pravilno razumeli.
 • Bodite pozorni na to, kako je oseba videti, ko vam nekaj razlaga.
  Ne posvetite se besedam, posvetite se gestam. To bo vznemirilo tudi najbolj izkušene manipulatorje.
 • Spremenite temo pogovora.
  Zmedite manipulatorja. Na začetku se pretvarjajte, da se z njimi strinjate, potem pa jih začnite spraševati o pravem pomenu njihove želje.
 • Ne dajte hitrega odgovora.
  Povejte jim, da potrebujete čas za razmislek. V večini primerov vas ne bodo ponovno vprašali, saj je ta dotični trenutek mimo.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Popoln mož obstaja: preveri, ali je ob tebi