Bill Gates ima pod palcem 96 milijard dolarjev, kako jih zapravlja?

Zadnjič posodobljeno: :

Bill Gates je drugi najbogatejši človek na svetu, pred njim je le Jeff Bezos, izvršni direkor Amazona (njegovo premoženje je ocenjeno na 112 milijard ameriških dolarjev, kar je preračunano okoli 99 milijard evrov). Morda si boste lažje predstavljali, če vam povemo, da tudi, če bi Gates vsakemu Zemljanu dal 10 ameriških dolarjev, bi mu še vedno ostalo 20 milijard. Precej nepredstavljivo, kajne?

Svoj imperij je Gates začel graditi precej zgodaj. S 17. leti je svoji zasebni srednji šoli za 4200 ameriških dolarjev prodal svoj prvi računalniški program (sistem urnikov). S prijateljem iz otroštva, Paulom Allenom, sta leta 1975 ustanovila Microsoft. Leta 1980 je ta razvil operacijski sistem za prvi IBM-ov osebni računalnik. Sistem MS-DOS je kmalu postal eden najbolj dobičkonosnih Microsoftovih izdelkov, saj se je sčasoma razvil v operacijski sistem, ki ga je uporabljal skoraj vsak PC na svetu. Ko je Microsoft začel prodajati svoje delnice, je bilo podjetje ovrednoteno na 61 milijonov ameriških dolarjev, Gates pa je od prodaje delnic zaslužil 1,6 milijard. Njegov preostali 45-odstotni delež v podjetju je postal vreden 350 milijonov.

S 30. leti je bil Gates že na seznamu najbogatejših ljudi v Ameriki. Leta 1990 je Microsoft izdal še en izjemno uspešen izdelek, Microsoft Office, ki je še danes, 30 let po prvi izdaji, eden največjih Microsoftovih izdelkov. In ko je leta 1995 začel delovati Windows 95, je Gates postal najbogatejši človek na svetu in tam ostal vse dokler ga leta 2008 ni premagal Warren Buffett, leta 2017 pa je prestol zasedel Jeff Bezos. Leta 1999, na vrhuncu “dot com” buma, je Gatesovo premoženje za kratek čas celo preseglo 100 milijard ameriških dolarjev.

A to še vedno ne pomeni, da je vse potekalo kot po maslu. Leta 2000 je odstopil s položaja generalnega direktorja Microsofta, saj je bil ta vpleten v protimonopolno tožbo, ki jo je vložilo ministrstvo za pravosodje. Po odločitvi, da je družba kršila protimonopolno pravo, so Microsoftove delnice padle za 14 odstotkov. Podjetje je rabilo skoraj 15 let, da si je opomoglo. A od takrat je podjetje močno napredovalo. Leto 2018 je bilo za Microsoft rekordno prodajno leto (100 milijard ameriških dolarjev) inje podjetje leto zajključilo kot najdragocenejše podjetje, ki je premagalo tako Apple kot Amazon.


Bill Gates je večino svojih Microsoftovih delnic prodal ali podaril. Do zdaj je podaril delnice v vrednosti 35,8 milijard dolarjev, trenutno pa je lastnik manj kot 1 odstotka delnic podjetja. A pozor, ta odstotek je ocenjen na okoli 7,3 milijard ameriških dolarjev.

Dobrodelno ustanovo The Bill & Melinda Gates Foundation, ki jo je Gates ustanovil s svojo ženo, je največja zasebna dobrodelna ustanova na svetu. Do danes so različnim izobraževalnim in zdravstvenim pobudam po svetu darovali že 40 milijard dolarjev. Leta 2010 sta se Bill in Melinda pridružila Warrenu Buffettu in skupaj so ustvarili The Giving Pledge. Tisti, ki se pridružijo, se zavežejo, da bodo polovico svojega premoženja darovali v dobrodelne namene.

View this post on Instagram

Buddy comedy coming soon. #bestfriends

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates) on


Gates je vsekakor posvečen človekoljubu, a kljub temu se ne boji zapravljati denarja za stvari, ki jih ima rad. To so na primer luksuzna vozila. Njegov prvi luksuzni jekleni konjiček je bil Porsche 911, s katerim je drvel po puščavi Nove Mehike. Trdil je, da mu to pomaga zbristriti um. V 70. je bil Gates znan tudi po tem, da je zbiral kazni za prehitro vožnjo, enkrat pa so ga celo aretirali. Skozi leta si je Gates nabral kar nekaj luksuznih vozil, vključno s Ferrarijem 348 in Jaguarjem XJ6.

Njegova ljubezen do luksuza pa je presegla avtomobile. Leta 1997 si je kupil zasebno letalo za 21 milijard ameriških dolarjev. Pred kratkim je za družinske počitnice na Mediteranu najel jahto za 5 milijonov na teden. Še bolj impresiven pa je porfelj njegovih nepremičnin. Preko svojega osebnega investicijskega podjetja Cascade je Gates lastnik skoraj polovice hotelske verige Four Seasons Holdings. Prav tako ima delno lastništvo hotela Charles Hotel v Cambridgeu v Massachusettsu. Leta 2009 je za 9 milijonov kupil ranč v Wyomingu, ki je nekoč pripadal ameriškemu pustolovcu Buffalu Billu. Leta 2013 je na Južni Floridi za 8,7 milijonov kupil še drugi ranč. Tri leta kasneje je za 18 milijonov kupil še tri sosednje posesti. Drugih 18 milijonov ameriških dolarjev je zapravil za konjeniški ranč Jenny Craig v Južni Kalifornij.

Gates je sedem let in 63 milijonov ameriških dolarjev posvetil izgradnji večje in tehnološko napredne bivanjske enote. Poimenoval jo je Xanadu 2.0 (po domu Charlesa Fosterja Kana iz filma Državljan Kane). Ocenjuje se, da je danes Xanadu 2.0 vreden okoli 131 milijonov ameriških dolarjev. V njem je za 80 tisoč ameriških dolarjev računalniških zaslonov, ki lahko kadarkoli prikažejo najljubšo sliko ali fotografijo. Prav tako v hiši visijo tudi resnične umetnine, kot je na primer slika Winslowa Homerja, ki jo je Gates kupil za 36 milijonov dolarjev. V njej je 6 kuhinj, 7 spalnic, 18 kopalnic in večja sprejemna dvorana, kjer se lahko odvijajo veliki dogodki. V knjižnici se med drugim skriva tudi rokopis Leonarda da Vincija, za katerega je leta 1994 Gates plačal 30 milijonov dolarjev.


V ločeni stavbi se nahaja bazen s podvodnim glasbenim sistemom. Gatesovo najljubše drevo, 40 let star javor ob dovozu, je pod nadzorom 24/7 in ima možnost samodejnega zalivanja. Za obalo ob jezeru Gates uvaža pesek vse z otoka Svete Lucije.

A niso vsi nakupi Gatesa tako ekstravagantni. Na roki ima uro za 10 dolarjev, ker ne verjame v draga oblačila, prav tako naj bi zahajal v McDonalds in pil Diet Coke. Njegova varčnost pa se nanaša tudi na njegove otroke. Vsak od njih bo prejel 10 milijonov dolarjev, kar je manj kot 1,1 odstotek skupnega premoženja. Gates je namreč mnenja, da morajo otroci uspeti sami. Na koncu bo tako večina Gatesovega bogastva šla v dobrodelne namene.


Za leto 2019 se je Gates, ki sicer ne verjame v novoletne zaobljube, zavezal, da se bo učil in razmišljal o ravnotežju med zasebnostjo in inovativnostjo ter se posvetil uporabi tehnologije v izobraževanju.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Naredite ta korak in imeli boste srečo in ljubezen svojega življenja: nasvet, ki bo spremenil vaš svet!