fbpx

Bill Gates napoveduje zgodovinski zaton Googla in Amazona, zahvaljujoč umetni inteligenci

AI bo izničil potrebo po iskalnikih in spletni trgovini v klasičnem pomenu besede.

Bill Gates
Foto: Jan Macarol / Midjourney
Zadnjič posodobljeno:

Bodo kraljestva spletnega iskanja in spletnega nakupovanja kmalu prazna, ko AI vse bolj spreminja naš svet in navade? Po mnenju Billa Gatesa lahko izginejo tudi takšni tehnološki giganti, kot je Google ali Amazon.

Microsoftov soustanovitelj in tehnološki vizionar, Bill Gates, je šokiral občinstvo na dogodku AI Forward 2023, ki sta ga pripravila Goldman Sachs in SV Angel, s svojo napovedjo, da bi se z napredkom umetne inteligence (UI) lahko končale dobe internetnih gigantov, kot sta Google in Amazon.

Gates je napovedal, da bi UI, ki razume človeške potrebe in želje, lahko popolnoma spremenila način, kako iščemo informacije in kupujemo izdelke na spletu.

Foto: Jan Macarol / Midjorney

“Če UI že zdaj razume, kaj želite, zakaj bi potem zapravljali čas z uporabo iskalnika ali nakupovanjem na Amazonu in podobnih straneh?” je dejal Gates.

Ampak kako točno to deluje? Po Gatesovem mnenju, ko se bo nov AI-asistent začel učiti in razumeti človeške vzorce, potrebe in čustva, bi to lahko vplivalo na človeško vedenje. “Nikoli več ne boste šli na iskalno stran, nikoli več ne boste šli na spletno trgovino, nikoli več ne boste šli na Amazon,” je napovedal Gates. Po njegovem mnenju bo ta napredni AI-asistent sposoben razumeti potrebe in navade posameznika ter mu pomagati “brati stvari, za katere nima časa”.

To utegne biti strašljiva napoved za mnoge, toda Gates je optimističen. Po njegovem mnenju je 50% možnosti, da bo prihodnji zmagovalni AI prišel iz start-upa ali tehnološkega velikana. Verjame, da bo Microsoft ostal del razvoja AI, kar je pokazal z vlaganjem 10 milijard dolarjev v trenutno najbolj znano podjetje na področju AI, OpenAI’s ChatGPT.

Toda to ne pomeni, da bo prihodnost rožnata za vse. Bill Gates je opozoril, da je prihodnost, v kateri roboti prevzamejo delovna mesta, vse bližje. Prav tako je poudaril, da so na velikem tveganju, da jih nadomestijo roboti, tudi zaposleni v različnih panogah, saj AI proizvaja vse bolj natančna, kakovostna in prepričljiva besedila.

Toda ali bi se morali zares bati? Tehnologija je od nekdaj prinesla spremembe v družbi, tako dobre kot slabe. Zamenjava delovnih mest z avtomatizacijo in roboti je strah, ki ga delijo mnogi, vendar Bill Gates opozarja, da bi lahko to prineslo tudi nove priložnosti in preoblikovalo, kako delamo in kaj delamo.

“Razumeti moramo, da tehnologija ni nekaj, česar bi se morali bati. Ravno nasprotno, morali bi jo sprejeti in jo izkoristiti, da bi izboljšali naše življenje”, je dejal Bill Gates. “Da, nekatera delovna mesta bodo izginila, toda UI bo prinesla tudi nova delovna mesta. Tako kot smo v preteklosti uspešno prešli iz kmetijske do industrijske dobe in nato v dobo informacij, bomo prešli tudi v dobo umetne inteligence.”

Gatesovo vizijo o prihodnosti je treba jemati resno. Kot soustanovitelj Microsofta in dolgoletni tehnološki voditelj je Gates v preteklosti že večkrat pravilno napovedal, kako se bo tehnologija razvijala. Ali se bo njegova napoved o koncu Google in Amazon zaradi UI uresničila, pa bomo morali počakati in videti.

Vendar pa, ne glede na to, kaj prihodnost prinaša, je jasno, da bomo morali biti pripravljeni. Vse večja prisotnost UI v našem vsakdanjem življenju prinaša nešteto priložnosti, hkrati pa tudi izzive. Sprejemanje teh priložnosti in izzivov je ključno za uspeh v dobi umetne inteligence.

Če Gatesove napovedi držijo, se moramo na te spremembe pripraviti. Zato je še toliko bolj pomembno, da smo na te spremembe pripravljeni in da se nenehno učimo in prilagajamo. Z uporabo umetne inteligence v našem vsakdanjem življenju bomo lahko oblikovali prihodnost, ki je bolj učinkovita, produktivna in ugodna za vse nas.

Za zdaj ostaja vprašanje, ali bo prihodnost, ki jo je opisal Bill Gates, postala resničnost. Ne glede na to, pa je jasno, da se svet spreminja, in AI je nedvomno eden od gonilnih dejavnikov teh sprememb. To pomeni, da se moramo za prihodnost pripraviti tako, da se oborožimo z znanjem in razumemo, kako lahko tehnologija oblikuje naš svet na bolje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.