fbpx

Bill Gates za začetek leta 2020 priporoča teh 5 knjig!

Tudi človek, ki je med drugim zaslužen, da imamo skorajda vsi doma vsaj en računalnik, rad prebira knjige. To je njegov izbor.

Večino naših virov informacij je zamenjal splet, a prijeti knjigo v roke ima še vedno poseben čar. Lahko nas poduči, šokira, zabava, nam bogati domišljijo. Zato je prav, če si vsake toliko časa privoščimo kakšno zares dobro čtivo. Še človek, ki je eden izmed glavnih za to, da imamo doma vsi osebne računalnike, Bill Gates, redno prebira knjige. Postala je že kar tradicija, da gospod Gates na svoji spletni strani gatesnotes.com vsako leto priporoči nekaj naslovov, ki jih je vredno prebrati. Njegov seznam je vedno raznovrsten in vsak bo našel vsaj eno delo, ki bi ga utegnilo zanimati.

5 knjig, ki jih za 2020 priporoča Bill Gates

Tayari Jones, An American Marriage

Tayari Jones, An American Marriage
Tayari Jones, An American Marriage

Svet je poln krivic, in prav tega se loteva tudi ta knjiga. Govori o temnopoltem moškem, očetu in možu, ki ga po krivem obsodijo posilstva. Nemudoma mora oditi v zapor, kjer pa mu začne življenje počasi razpadati. Ne samo da trpi sam, trpi tudi njegova družina. Čeprav ga pozneje predčasno izpustijo, ga je njegovo bivanje v zaporu zaznamovalo za vse vživljenje.

Pretresljivo knjigo je Billu predlagala njegova hči, pomembnost v njej pa je prepoznal tudi Bill sam. Ponuja tudi dober vpogled v življenje v zaporu in sistem, ki naj bi bil navzven pravičen, pa to navsezadnje ni.

Jill Lepore, These Truths

Jill Lepore, These Truths
Jill Lepore, These Truths

Zgodovino sveta in svoje dežele poznamo po navadi le tako dobro, kot jo je poznal naš učitelj/profesor zgodovine. Prav presenetljivo, koliko zanimivih informacij se zaradi takšnih in drugačnih učnih načrtov porazgubi. Gates je v roke vzel kar 800 strani dolgo knjigo o zgodovini Združenih držav in bil kljub temu presenečen, kako je mogoče toliko zgodovine stlačiti v tako majhno knjigo. Avtorica, ki je tudi profesorica zgodovine na univerzi Harvard, je po mnenju Billa spisala najbolj iskreno zgodbo o Ameriki, kar jih je kdaj prebral.

Vaclav Smil, Growth

Vaclava Smila, Growth
Vaclav Smil, Growth

Vaclav je češki znanstvenik in pisec, čigar dela je Gates že večkrat predlagal v branje. Priznal je, da na njegove knjige čaka tako, kot večina nas nestrpno čaka na nov film Vojne zvezd. Vaclav v svojem delu Growth preleti vso našo zgodovino, od mikroorganizmov do velikanskih mest, in se vpraša, kdaj se bo naša rast naposled končala. V knjigi opozori na dejstvo, da ima vse svoje meje in da neskončna rast, h kakršni ljudje stremimo, preprosto ni mogoča. Tako v ekonomiji kot v naravi. To pa je zelo posplošena razlaga knjige. Za kaj več jo bo treba prijeti v roke.

Diane Tavenner, Prepared

Diane Tavenner, Prepared
Diane Tavenner, Prepared

Vsak kdaj pa kdaj potrebuje kakšen starševski nasvet, pa čeprav se nam zdi, da bomo sami zmogli vse. Starši so tisti, ki bi morali otroka izoblikovati v to, kar si sam želi. Tavenner v svoji knjigi ne pove samo svoje osebne zgodbe, temveč nudi uporabne napotke o tem, kako pripraviti svoje otroke na življenje po srednji šoli. “Starši morajo biti mentorji, ne smejo pa ukazovati. Spoštovati morajo otrokova prepričanja in jih spodbujati, da so dovolj samoiniciativni. Izpostaviti jim morajo čim več novih idej, ljudi, krajev in stvari.”

Matthew Walker, Why We Sleep

Matthew Walker, Why We Sleep
Matthew Walker, Why We Sleep

Večina nas ob besedni zvezi “zdrav način življenja” najprej pomisli na redno telovadbo in zdravo prehrano. A eden izmed ključnih prvin zdravega življenja je tudi počitek in pravšnja mera le-tega. Ponočevanja iz takšnih ali drugačnih razlogov nikakor ni blagodejno za telo, redno zategovanje dolgo v noč in krajšanje spanca pa se bo poznalo na dolgi rok. Knjiga se loteva negativnih učinkov spanja na naše telo. Ti se ne kažejo samo v zdravju pomembnih organov, kot so možgani in srce, temveč vplivajo tudi na naše ustvarjalne zmožnosti, spomin, sprejemanje odločitev in imunski sistem.

Gates pravi, da je, odkar je v roke vzel Walkerja, korenito spremenil svoje spalne navade. “Če med vaše novoletne zaobljube spada tudi ta, da bi bili bolj zdravi, potem je branje te knjige obvezno.”

Dodatne Informacije

Več informacij:
gatesnotes.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!