fbpx

Biografije največjih osebnosti, ki so zaznamovale naš svet

Knjige, ki jih more prebrati vsak moški

Foto: Apple

Ena najboljših in najprimernejših izobraževalnih možnosti je branje knjig in biografij. Te predstavljajo ne samo vpogled v največje ume naše zgodovine, temveč tudi v njihova življenja, moč in pogum saj gre za razumevanje zgodovinskih osebnosti na veliko bolj intimni ravni. Predstavljamo vam seznam biografij največjih osebnosti, ki so zaznamovale in pretresle svet.

Nikola Tesla – My Inventions

Foto: Amazon.de
Nikola Tesla je bil eden najpomembnejših izumiteljev in znanstvenikov v zgodovini. Knjiga se dotika njegovega življenja in kariere, njegovih prvih izumov, odkrivanja magnetnega polja, Tesla tuljave, transformatorja ter oddajalnika. Če želite videti, kaj je Teslo navdušilo, je to knjiga za vas.

Edison – Edmund Morris

Foto: Amazon.de
Najbolj znana njegova patenta sta fonograf, ki je predhodnik gramofona, in žarnica, ki jo uporabljamo še danes. Ta skoraj gluhi genij, ki od svojega 12 leta ni slišal ptičjega petja, je v svojem življenju patentiral več kot TISOČ izumov. Knjiga prikazuje življenje Edisona, kot filozofa, futurista, kemika, botanika, svetovalca za obrambo v vojni, ustanovitelja skoraj 250 podjetij. Avtor knjige Morris odriva zarotne teorije, ki izražajo sovraštvo med Edisonom in Nikolo Teslo, in predstavlja dokaz njunega medsebojnega občudovanja. Ta knjiga je najboljši pogled na enega najplodnejših izumiteljev in poslovnežev v zgodovini.

Can’t hurt me – David Goggins

Foto: Amazon.de
Za Davida Gogginsa je bilo otroštvo nočna mora – revščina, predsodki in fizična zloraba so mu obarvali dneve in preganjali noči. Toda s samodisciplino, duševno trdnostjo in trdim delom se je Goggins iz depresivnega mladeniča s prekomerno telesno težo brez prihodnosti prelevil v vzdržljivega in močnega človeka. Ikona oboroženih sil in eden najboljših športnikov vzdržljivosti na svetu. Edini človek v zgodovini, ki je dokončal elitno usposabljanje za mornariškega tjulnja, vojaškega Rangerja in taktičnega zračnega kontrolorja letalskih sil, je postavil rekorde na številnih vzdržljivostnih dogodkih.

Ernest Hemingway – Mary Dearborn

Foto: Amazon.de
Razodetni pogled na življenje in delo Ernesta Hemingwaya, ki je v svojem času veljal za največjega ameriškega romanopisca in pisca kratkih zgodb, dobitnika Pulitzerjeve nagrade za leposlovje leta 1953 in Nobelove nagrade za književnost leta 1954. Nova biografija Mary Dearborn daje najbogatejši in najbolj niansiran portret tega zapletenega, skrivnostno edinstvenega ameriškega umetnika, katerega so isti nenadzorovani demoni, ki so ga navdihovali in poganjali vse življenje, na koncu tudi uničili.

Ali: A life – Jonathan Eig

Foto: Amazon.de
Bil je najbolj duhovit, najlepši, najmočnejši, najpogumnejši in seveda največja osebnost dvajsetega stoletja in verjetno najslavnejši človek na planetu. Rodil se je kot Cassius Clay v rasno ločenem Louisvilleu v Kentuckyju, sin slikarja in gospodinje. Postal je boksar v težki kategoriji z bleščečo mešanico moči in hitrosti, bojevnik rasnega ponosa, komik, pridigar, pesnik, upornik, igralec in ljubimec. Milijoni so ga sovražili, ko je spremenil vero, spremenil ime in se ni hotel boriti v vietnamski vojni. Boril se je nazaj, osvojil srca, vendar z veliko ceno. Avtor Jonathana Eiga Ali v kompleksnosti razkriva njegovo politiko, vero, osebno življenje in nevrološko stanje. Knjiga je zgodba o Ameriki, o rasi, o brutalnem športu in o pogumnem človeku, ki je pretresla svet.

Einstein – Walter Isaacson

Foto: Amazon.de
Einstein je bil od otroških let upornik in nekonformist, te lastnosti pa so vodile njegovo življenje in njegovo znanost. V tej pripovedi avtor Walter Isaacson razlaga, kako je deloval njegov um, in skrivnosti vesolja, ki jih je odkril.

Titan: The Life of John D. Rockefeller- Ron Chernow

Foto: Amazon.de
John D. Rockefeller, prvi milijarder zgodovine in patriarh najbolj znane ameriške dinastije. Rockefeller je bil verjetno najbolj kontroverzen poslovnež v zgodovini našega naroda. Trdili so, da je njegov imperij zgrajen na brezvestni taktiki: obsežno dogovarjanje z železnicami, plenilske cene, industrijsko vohunjenje in veleprodajno podkupovanje političnih uradnikov. Zgodba Johna D. Rockefellerja zajema ključni trenutek v ameriški zgodovini in dokumentira dramatičen premik po državljanski vojni od malega podjetja do vzpona velikanskih korporacij, ki so nepreklicno spremenile narod.

My Brief History- Stephen Hawking

Foto: Amazon.de
Stephen Hawking je po vsem svetu navdušil z nizom uspešnic, ki raziskujejo skrivnosti vesolja. Zdaj prvič morda najbolj briljantni kozmolog našega časa obrne pogled navznoter, da bi razkril pogled na svoje življenje in intelektualno evolucijo. Knjiga opisuje neverjetno pot Stephena Hawkinga, od njegovega povojnega londonskega otroštva do mednarodnega priznanja in slave ponazorjen z redko videnimi fotografijami. Radovedni šolar, katerega sošolci so mu dali vzdevek Einstein; šaljivec, mladi mož in oče, ki se bori v svetu fizike in kozmologije.

Steve Jobs – Walter Isaacson

Foto: Amazon.de
Avtor Walter Isaacson je na podlagi več kot štiridesetih intervjujev s Stevom Jobsom, intervjujev z več kot 100 družinskimi člani, prijatelji, nasprotniki, tekmeci in sodelavci – napisal navdihujočo zgodbo o njegovem življenju. Podjetnikova strast do popolnosti in silovit zagon v vseh smereh njegovega življenje je vpisana v tej knjigi.

Miyamoto Musashi – Kenji Tokitsu

Foto: Amazone.de
Miyamoto Musashi je živel na Japonskem v petnajstem stoletju in je bil bojevnik samurajev. Postal je ikona borilnih veščin, ki ni znan le kot nepremagan, ampak tudi kot mojster strategije bojišč. Avtor Kenji Tokitsu kritično gleda na Musashijevo življenje, ločuje dejstva od fikcije in daje jasno sliko človeka, ki stoji za tem mitom. Knjiga ponuja pogled na Musashijevo življenje in ideje, ki so pomembni za današnje bralce in učence borilnih veščin.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!