fbpx

Bitcoin halving 2024: bomo že ta teden dobili nove kripto milionarje – se bo zgodovina ponovila (ali pač ne)

Vse, kar morate vedeti o Bitcoinovem razpolavljanju in njegovem vplivu na ceno

Bitcoin halving 2024
Foto: envato elements

Vsaka štiri leta se nagrade za rudarjenje Bitcoina prepolovijo (t.i.Bitcoin halving 2024), kar zmanjšuje količino novih bitcoinov, ki vstopajo na trg. Predvideno naslednje razpolavljanje bo aprila 2024. Čeprav so prejšnja razpolavljanja pogosto vodila do dramatičnih cenovnih vzponov, se zdi, da so razmere tokrat drugačne, predvsem zaradi novih tržnih dejavnikov, kot so Bitcoin ETF-i.

Bitcoinovo razpolavljanje (Bitcoin halving 2024)  se približuje in s seboj prinaša množico vprašanj in pričakovanj. Ta dogodek, ki se zgodi vsaka štiri leta, je tehnični mehanizem, vgrajen v kodo Bitcoina, in ima velik vpliv na količino bitcoina, ki vstopa na trg. Kot prelomni trenutek, ki ustvarja večjo redkost, je razpolavljanje v preteklosti pogosto napovedalo znatne cenovne vzpone.

Kako deluje razpolavljanje? Razpolavljanje je proces, v katerem se nagrada za rudarjenje novega bitcoina prepolovi. To se zgodi po vsakih 210,000 dodanih blokih v Bitcoin blockchain, kar običajno traja približno štiri leta. Trenutno rudarji prejmejo 6.25 bitcoina za vsak nov blok, vendar bo ta številka padla na 3.125 bitcoina na blok po razpolavljanju v aprilu 2024.

Bitcoin halving 2024
Foto: envato elements

Zgodovinski vpliv na tržne cene: Kot poroča CNBC Tech, so prejšnja razpolavljanja vodila do znatnih cenovnih vzponov:

  • Po razpolavljanju leta 2012 se je cena Bitcoina povzpela z 12.35 USD na 127 USD v petih mesecih.
  • Po razpolavljanju leta 2016 se je cena podvojila na 1,280 USD v osmih mesecih.
  • Po razpolavljanju leta 2020 je cena Bitcoina zrastla s 8,700 USD na 60,000 USD med majem 2020 in marcem 2021.

Kdaj točno se bo zgodilo prepolavljanje – Bitcoin halving 2024

Predviden datum in ura naslednjega razpolavljanja Bitcoina sta 20. april 2024 ob 03:25 po koordiniranem univerzalnem času (UTC). Tu je, kako se ta čas ujema z različnimi časovnimi conami po svetu:

  • Vzhodnoameriški standardni čas (EST): 19. april 2024, 23:25
  • Pacifiški standardni čas (PST): 19. april 2024, 20:25
  • Srednjeevropski čas (CET): 20. april 2024, 05:25
  • Indijski standardni čas (IST): 20. april 2024, 08:55
  • Kitajski standardni čas (CST): 20. april 2024, 11:25
  • Japonski standardni čas (JST): 20. april 2024, 12:25
  • Avstralski vzhodni standardni čas (AEST): 20. april 2024, 13:25

Kaj je drugače tokrat? Tokratno razpolavljanje se razlikuje, saj je Bitcoin že dosegel novo rekordno vrednost pred samim dogodkom, deloma zaradi odobritve Bitcoin ETF-ov, ki so na trg pritegnili novo povpraševanje. Po napovedih analitikov, kot je Matthew Sigel z VanEck, se zaradi predhodnega nakupovanja Bitcoina v pričakovanju razpolavljanja ne pričakujejo dramatični cenovni premiki na dan dogodka.

Foto: envato elements

Vpliv na rudarsko industrijo: Kot navaja Adam Sullivan, CEO podjetja Core Scientific, bo razpolavljanje močno vplivalo na industrijo rudarjenja, saj se bodo nagrade za rudarjenje novih transakcij zmanjšale, kar bo nekatere manjše operacije naredilo neprofitabilne. To lahko privede do konsolidacije v industriji, kjer bodo večje operacije verjetno prevzele manjše.

@coinbureau

How will Bitcoin Halving affect BTC’s Price! #crypto #cryptocurrency #cryptotoday #crypto2024🚀 #bitcoinprice #bitcointoday #bitcoinnews #bitcoin #bitcoinhalving #bitcoinhalving2024

♬ original sound – Coin Bureau – Coin Bureau


Ob trenutni visoki volatilnosti na trgu, ki prinaša nihanja cen navzdol, se za vlagatelje odpirajo privlačne nakupne možnosti pred prihajajočim razpolavljanjem Bitcoina. Čeprav trenutno zaznavamo zmanjšan interes za nakup, to lahko vlagateljem omogoči, da pridobijo Bitcoin po nižjih cenah, preden se pričakuje njegova rast. Ta strategija zahteva vztrajnost in dobro časovno usklajenost, saj se bo po padcu cene na okoli 50.000 EUR predvidoma zgodila hitra in strma rast. Razumevanje tržne dinamike in pravočasno delovanje lahko vlagateljem prinesejo izjemne priložnosti za dobiček v tednih, ki bodo sledili razpolavljanju.

Zaključek: Čeprav razpolavljanje predstavlja potencial za povečanje cene Bitcoina zaradi zmanjšanja ponudbe, je vpliv tega dogodka morda že delno udejanjen zaradi nedavnega navdušenja nad ETF-i. Vlagatelji in zainteresirani opazovalci bodo morali pozorno spremljati tržne pogoje in strategije upravljanja tveganj v prihodnjih mesecih, saj se Bitcoin in širši kripto trg še naprej razvijata v nepredvidljivem globalnem okolju.

To dinamično in spremenljivo naravo Bitcoina je potrebno upoštevati pri vseh naložbenih odločitvah, zlasti v času, ko se dogajajo ključni tehnični in ekonomski premiki, kot je razpolavljanje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.