fbpx

Bjana Blanc de noir: prva slovenska bela penina iz modrega pinota

Briška klet Bjana vztrajno orje ledino in slovensko peničarstvo dviguje na najvišjo raven.

Iz Bjane, za katero stojita Miran in Petra Sirk, je leta 1993 prišel prvi brut v Sloveniji (Brut letnik 1990). V naslednjih letih pa so sledili novi pomembni mejniki slovenskega vinarstva: prva gastronomska penina (Cuvée prestige), prvi zelo suh rosé (Brut rosé) in prva popolnoma suha bela penina (Brut zero). Zdaj se jim je pridružila še prva slovenska bela penina, narejena izključno iz grozdja sorte modri pinot, Bjana Blanc de noir. Ta se po sladkorni stopnji uvršča v kategorijo ekstra brut (3 do 6 g/l sladkorja) in ni tako zelo suha kot Brut zero, a je bolj suha kot Brut. Pridelana je izključno iz grozdja letnika 2016, zato ima oznako Millesime 2016.

Bjana Blanc de noir
Bjana Blanc de noir

“Sadne note na nosu spremlja elegantno telo z živahnimi kislinami. Ker je na kvasovkah zorela 30 mesecev, je dovolj umirjena in elegantna,” opiše novo penino vinar Miran Sirk, ki je sicer pri opisovanju lastnosti penin dokaj redkobeseden, saj da mora dobra penina prepričati sama.

Miran in njegova žena Petra že več let redno pošiljata svoje penine na ugledno in zahtevno ocenjevanje angleške revije Decanter, kjer je Bjana letos prejela 3 srebrne medalje, in sicer za Brut, Brut rose in Cuvée prestige 2013.  Prav tako v Londonu pa sta na Glass of Bubbly prejela bronasto medaljo za Brut v kategoriji SpringFling, srebrno medaljo za Brut rosé v kategoriji Light&Fruity in zlato medaljo za Cuvée prestige 2013 v kategoriji Classic&Elegant.

Penine Bjana
Penine Bjana

Bjana pa se lahko pohvali tudi z osveženo podobo. V novem znaku dominirajo štirje stebri in inicialka B.

Dodatne Informacije

Več informacij:
bjana.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!