fbpx

BMW Skytop Concept: kjer je nebo meja domišljije

BMW s presenečenjem na dogodku Villa d'Este

BMW Skytop Concept
Foto: BMW

BMW Skytop Concept prinaša klasiko v prihodnost z eleganco in zmogljivostjo, ki navdušujeta. Odkrijte vse podrobnosti o tej edinstveni študiji, ki združuje preteklost in prihodnost.

BMW je zopet presenetil na letošnjem prestižnem dogodku Villa d’Este z razkritjem koncepta Skytop, osupljivega dvosedežnega kupeja brez strehe. Ta model, ki črpa navdih iz preteklih modelov, kot sta Z8 in 503, združuje klasične linije z modernimi tehničnimi rešitvami.

Foto: BMW
Foto: BMW
Foto: BMW

Povezave z zgodovino


BMW Skytop Concept je pravi poklon preteklosti z modernim pridihom. Oblikovne značilnosti, kot so tanki zadnji žarometi in “sharknose” sprednji del, jasno nakazujejo na Z8, medtem ko skulpturirana oblika pokrova motorja in majhni sprednji žarometi spominjajo na model 503 iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Adrian van Hooydonk, vodja oblikovanja pri BMW Group, je ob predstavitvi dejal: “BMW Concept Skytop je edinstven in eksotičen dizajn, ki združuje vozno dinamiko in eleganco na najvišji ravni, podobno kot njegovi zgodovinski predhodniki.”

Foto: BMW
Foto: BMW

Tehnične specifikacije in notranjost


Čeprav BMW še ni razkril vseh tehničnih podrobnosti, je jasno, da je Skytop zgrajen na osnovi serije 8, verjetno na različici M8 Competition. To pomeni, da ima pod pokrovom mogočen 4,4-litrski V8 motor z 617 konjskimi močmi (460 kW) in osemstopenjski samodejni menjalnik ter napreden štirikolesni pogon. Notranjost je zasnovana na osnovi serije 8, z znanimi digitalnimi merilniki, infotainment zaslonom in prestavno ročico, kar dodatno poudarja produkcijsko usmerjenost koncepta​ (BMW BLOG)​​ (Carscoops)​.

Oblikovne posebnosti

Skytop izstopa s svojimi unikatnimi oblikovnimi elementi, kot so odstranljivi strešni paneli, ki se ročno odstranijo in pospravijo v prtljažnik. Posebno mesto zavzema tudi unikatni varnostni lok za sedeži z električno dvižnim steklom. Globoko rdeče oblazinjenje sedežev in volan iz usnja dodajata pridih luksuza, medtem ko skulpturirana pokrov motorja in zadek v obliki čolna poudarjata športno naravo vozila​ (Carscoops)​​ (BMW BLOG)​.

Foto: BMW
Foto: BMW
Foto: BMW

Ali bo Skytop kdaj zapeljal na ceste?

Čeprav Skytop izgleda kot pripravljen za proizvodnjo, ostaja vprašanje, ali bo kdaj dejansko zapeljal na ceste. BMW že proizvaja serijo 8 kot kupe in kabriolet, zato bi lahko različica targa povzročila preveliko konkurenco znotraj lastne linije. Kljub temu pa so prisotne govorice, da bi lahko izdelali omejeno serijo 50 vozil po ceni okoli 500.000 evrov​ (The Supercar Blog)​​ (BMW BLOG)​.

Foto: BMW
Foto: BMW
Foto: BMW

Zaključek

BMW Skytop Concept je osupljiv prikaz oblikovalske in tehnološke prihodnosti znamke, ki obenem spoštuje svojo bogato zgodovino. Čeprav je prihodnost tega modela na trgu še negotova, je že zdaj jasno, da bo pustil neizbrisen pečat v zgodovini avtomobilizma. BMW je zopet dokazal, da zna združiti preteklost in prihodnost na način, ki navdušuje tako ljubitelje klasike kot tehnološke navdušence.

Foto: BMW
Foto: BMW

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.