fbpx

Bo na strehi Notre-Dama zrasel rastlinjak?

Po požaru, ki je znamenito pariško katedralo Notre-Dame v Parizu zajel 15. aprila letos, so se po spletu razširile različne zamisli, kako popraviti legendarno stavbo. Ali je mogoče, da bo na strehi Notre-Dama zrasel rastlinjak?

Oblikovalski studio NAB je predstavil koncept za obnovo katedrale Notre-Dame, ki na njeni strehi predvideva postavitev rastlinjaka. Rekonstrukcijo bi tako izkoristili za spremembo namembnosti objekta, ki se ravna po načelih moderne družbe.

Rastlinjak naj ne bi navduševal le z naklonjenostjo do varovanja okolja, pač pa naj bi služil tudi v izobraževalne namene. Otrokom bi omogočal, da skozi različne delavnice spoznajo šolski primer urbane agrikulture.

Rastlinjak bo imel tudi izobraževalno noto.
Rastlinjak bo imel tudi izobraževalno noto.

Ustvarjalci nameravajo pri svojem delu upoštevati izjemno silhueto stavbe. Požgano ogrodje iz hrastovega lesa želijo ponovno uporabiti pri izdelavi različnih objektov v okviru rastlinjaka. Koničast zvonik, ki je bil uničen v požaru, bi naj služil kot čebelnjak z velikim številom panjev. Rastlinjak bi bil sicer obdan s stekleno streho, ki jo podpira jeklo v zlati barvi.

Čebelnjak se predstavlja kot srce rastlinjaka.
Čebelnjak se predstavlja kot srce rastlinjaka.

Studio NAB želi s svojim projektom vzpodbuditi debato o prenavljanju arhitekturnega biserja, hkrati pa pokazati, kako je mogoče ustvariti prostor, ki pomaga razreševati pereče svetovne probleme.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!