Body world vital 2018: kaj vemo o svojem telesu?

Body world vital 2018: kaj vemo o svojem telesu?

Razstava Body Worlds Vital je novo poglavje v znameniti seriji razstav Body Worlds, ki jo je doživelo prek 43 milijonov ljudi v več kot 90 mestih. Po treh letih gostovanja v Evropi prihajajo tudi v Ljubljano, na Gospodarsko razstavišče, kjer bodo obiskovalci lahko na lastni koži doživeli videli srečanje vse svetov na enem mestu – od medicine do znanosti in do umetnosti.

Pomembne Informacije
Kdaj?
do
Kje?
Gospodarsko razstavišče
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
od 10,00 €

Razstava Body Worlds Vital ni repriza razstave Razkrita telesa (2012), ki je izvorno iz Združenih držav Amerike. Na njej prav tako ni bilo mogoče videti ohranjenih človeških teles v gibanju s poudarkom na zdravem življenjskem slogu, eksponati pa tudi niso bili rezultat humanitarnega projekta, kot ga zaznamuje Body Worlds Vital.

Razstava Body Worlds Vital ni repriza razstave Razkrita telesa.
Razstava Body Worlds Vital ni repriza razstave Razkrita telesa.

Ko je prof. dr. Gunther von Hagens leta 1977 postal docent anatomije na univerzi v Heidelbergu, je odkril plastinacijo, katere postopki in metode so se pozneje še razvijali in posodabljali. Plastinacija je proces ali tehnika, s katero preprečimo propadanje človeškega telesa po njegovi smrti. Postopek plastinacije ga obdrži v pravi, izvorni obliki in barvi ter brez vonja.

Plastinacija je proces ali tehnika, s katero preprečimo propadanje človeškega telesa po njegovi smrti.
Plastinacija je proces ali tehnika, s katero preprečimo propadanje človeškega telesa po njegovi smrti.

Eksponate, ki jih boste lahko videli od 20. oktobra na razstavi, najprej fiksirajo v formalinu. Nato preparirajo tkivne strukture, kot so žile, živci, mišice, ligamenti idr. Proces razgradnje preprečijo tako, da za nekaj mesecev namočijo truplo v kad z acetonom. Pozneje pa s posebnim postopkom aceton zamenjajo s kemičnimi polimernimi spojinami.

Za popolno plastinacijo človeškega telesa je potrebnih približno 1500 ur.
Za popolno plastinacijo človeškega telesa je potrebnih približno 1500 ur.

Za popolno plastinacijo človeškega telesa je potrebnih približno 1500 ur. Cilj končnega rezultata pa je poudariti pomen zdravja in zdravega življenjskega sloga. Na razstavi so prikazana cela telesa in posamični organi v zdravem, ogroženem ter poškodovanem oziroma obolelem stanju. Zato želijo poudariti pomen zdravega življenjskega sloga na življenje posameznika. Morda se na prvi pogled sliši srhljivo gledati trupla oseb, ki so nekoč bila živa bitja, a na ta način lahko skozi to razstavo do potankosti spoznate, kako deluje vaše telo.

Dodatne Informacije

Več informacij:
body-vital.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!