Bomo v Benetke hodili v zabaviščni park?

Benetke zabaviščni park
Benetke zabaviščni park

Pred kratkim so predstavili načrte za beneški tematski park, ki vključuje tudi petinpetdeset metrsko kolo in vrtiljak.

Gre za idejno zasnovo italijanskega podjetja Zamperla, ki stoji za kar nekaj zabaviščnimi parki po vsem svetu. Sedaj pa bi očitno radi trofejo osvojili še doma in zakaj ne kar v turistično najbolj obleganih Benetkah? Pričakovano je načrt dvignil ogromno prahu in razdelil mnenja na tista, ki kolebajo in tista, ki so absolutno proti. Absolutno za – sodeč po objavah v tujih medijih- je le direktor podjetja Alberto Zamperla.

Načrt razkriva zabaviščni park na neposeljenem otoku San Biagio, kjer je bil sicer nekoč krematorij. Projekt je ocenjen na 68 milijonov dolarjev. Park bi bil tematsko osredotočen na Benetke in zgodovino mesta. Zamperla obljublja, da bodo očistili področje toksičnih snovi in da bo park prinesel 500 novih delovnih mest. Njegovo mnenje je, da Benetke potrebujejo atrakcijo, da bodo še naprej privabljale turiste, ter da je njegov zabaviščni park s tematiko beneške zgodovine tudi kulturni prispevek mestu. Če bo šlo vse gladko Zamperla še napoveduje, da bo park postavljen v dveh letih ter da bo privabljal 11.000 obiskovalcev na dan. Hkrati pa se Zamperla zaveda težavnosti situacije. ”Prihajamo po prstkih, kot da bi stopali po trgovini s porcelanom, da ne bi česa poškodovali,” je dejal ob predstavitvi načrtov.

Benetke
Benetke

Veliko če-jev je v zgornjih vrsticah, še več jih je v realizaciji projekta. V Benetkah je namreč izjemno težko graditi, vsak poseg mora biti še kako upravičen. Prav to poletje je francoski oblikovalec Pierre Cardin ukinil načrte za dvomilijonski stolp. Obupal je zaradi birokracije in potem, ko je na projektu zapravil več kot dve leti v času in več milijonov v denarju. Benečani so povečini mnenja, da Benetke privlačijo turiste same po sebi in da za to ne potrebujejo atrakcije. Mestne oblasti pravijo, da je v mestu že dovolj atrakcije in da prebivalci že sedaj zapuščajo mesto in se selijo. Župan pa je dejal da mora biti vse, kar se namerava narediti v mestu, narejeno z spoštovanjem in da Benetke niso zabaviščni park.

Kaj se bo izcimilo od tega, bomo videli. Morda bomo čez dve leti ogled Benetk združili še z adrenalinsko vožnjo po vrtiljaku.

foto: AP Photo/Zamperla Press Office, Wikipedia

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Pet neverjetnih čudežev narave, ki jih skrivajo grški otoki