Boscheva ‘vesoljska’ tehnologija za varnost motoristov

Bosch

Bosch se ukvarja s tehnologijo, ki utegne s pomočjo sunkov stisnjenega zraka rešiti marsikaterega motorista iz neprijetne situacije.

Vsi se zavedamo, da je v prometu vožnja z motorjem veliko bolj nevarna kot vožnja z avtomobilom. Je pa tudi adrenalin v drugem primeru precej večji in zaradi tega so motorna kolesa precej bolj vznemirljiva. Motociklistična industrija se že leta trudi povečati varnost motoristov in delno jim je to že uspelo s predstavitvijo tako imenovanih zračnih vreč za motoriste in raznoraznih pametnih čelad. In kaj je naslednja stopnja v tej evoluciji?

Po vsej verjetnosti ste že kdaj gledali znanstvenofantastični film in v njem videli, kako ladje v vesolju uporabljajo potisk iz motorjev, da naravnajo svojo smer oziroma se laže izognejo nevarnosti. Bosch namerava podobno ‘vesoljsko’ tehnologijo prenesti v realno uporabo na cesti. Zamislili so si napravo, ki bi v primeru zdrsa motornega kolesa iz sebe ‘izstrelila’ stisnjen zrak in tako pomagala pri poravnavi nagnjenega motornega kolesa. Motorist bi tako laže obvladal motorno kolo in se izognil najhujšemu scenariju. Kot pri zračnih vrečah bi bil tudi ta sistem le za enkratno uporabo in bi ga bilo treba po vsaki uporabi zamenjati.

Bosch
Bosch

Za zdaj se še ne ve, koliko bi celoten sistem in njegova zamenjava stala, verjetno pa ne govorimo o majhnih številkah. A tudi če ne bo poceni, verjetno med nami ni motorista, ki bi si želel še kdaj znajti se v situaciji, ko motornega kolesa ni imel pod nadzorom.

Bosch
Bosch

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Porsche 911 Targa (2020): ikona stila dveh svetov