Hiša z več kot pol milijona prazničnih lučk

Največja božična okrasitev

December se je šele dobro začel, pa je že porušen Guinnessov rekord za hišo z največ lučkami. Nahaja se v avstralski Canberri in je ovita v 50 kilometrov žice.

Več kot pol milijona (natanko 502 165) prazničnih lučk je ovitih okoli hiše Richardsovih v avstralski Canberri. Dovolj za Guinnessov rekord in mnogo preveč za nekatere jezne sosede. Rekord so razglasili že, verjeli ali ne – 21. novembra. Družina Richards je v knjigo rekordov vstopila že leta 2011, lani pa jim je tako želeni naslov odvzela njujorška družina LaGrangeville. Letos so David, njegova žena Janean Richards, trinajstletni Aidan in desetletna Caitlin poskusili še enkrat, stopili v akcijo in postavili absolutni rekord s več kot 150.000 ”lučkovno” prednostjo.

Richardsovi bodo svoj dom odprli za poglede javnosti vsak vikend, začenši v tem vikendu, in v tem času tudi zbirali denar za dobrodelne namene. Pri tem so bili uspešni že pred dvema letoma, ko si je v decembru njihovo hišo ogledalo na deset tisoče ljudi, skupaj pa so za organizacijo za pomoč družinam, ki so izgubile otroka, darovali 78.000 dolarjev.

Obiskovalce pred ”božičkovo” hišo pričaka napis welcome, potem pa se lahko sprehodimo pod arkadami lučk, opazujemo menjavanje barv in občudujemo 18-metrsko drevesce iz lučk. Po strehi se sprehaja Božiček vse do dimnika, ne manjkajo niti jelenčki in božična glasba. Prava dogodivščina za vse ljubitelje božične evforije, nekateri si Richardsovo hišo pridejo ogledat celo iz drugega konca sveta. Kot pravi oče David, od nekdaj obožujejo božič (to smo nekako sklepali) in da večina njihovih sosedov odobrava ”razstavo”, so pa tudi takšni, ki niso spregovorili z njimi vse od zadnjega rekorda pred dvema letoma. Morda lahko tudi njim namenimo malce razumljivosti, saj gotovo ni preprosto, če se soseska čez praznike spremeni v zabaviščni park.

Da se bo vse tako sijalo in bleščalo, kot se šika, bo David potreboval dodatni generator. Kakšni so v tem obdobju stroški za elektriko niso navedli, a gotovo bi tudi ta številka, kot marsikatera v tem članku, malce šokirala.

Kakorkoli, božična mrzlica je s tem dogodkom uradno dovoljena. Morda božična hiša v Avstraliji ne sovpada ravno s tisto idilično podobo, ko prične padati še sneg in se grejemo s čajem ob kaminu. A rekord je podrt, četudi ob ledeni kokakoli. In veseli december se lahko prične.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!