Božični filmi, ki so otrokom prepovedani

Najlepši čas v letu… Pa ne samo zato, ker ga preživimo z najdražjimi in družino, tudi zaradi daril. In kdo ima božič najraje? Otroci, seveda. Božični filmi so za njih zelo pomemben del počitniške sezone. A vsi božični filmi niso v stilu Rudolfa z rdečim noskom. Teroristi, eksplozije, grozljive male pošasti in kadilci marihuane pač niso za male nadobudneže. Kateri so torej božični filmi, ki jih otroci ne bi smeli gledati?

Batmanova vrnitev (Batman Returns, 1992)

Batman Returns je nadaljevanje kulturnega fenomena Batmana Tima Burtona. Nadaljevanje sledi junaku v boju s Penguinom in Catwoman v času božičnih praznikov. Film je prislužil kar veliko zelencev, a nikoli ni prišel niti blizu brilijantnemu uspehu prvega. Prejel je namreč kritike, da je preveč temačen in nasilen ter vsebuje preveč spolnosti.

Zadeta modela 3 (A Very Harold & Kumar 3D Christmas, 2011)

A Very Harold & Kumar 3D Christmas pripoveduje zgodbo dveh najboljših prijateljev, seveda zadetih, ki iščeta božično drevo, saj je bilo prvo uničeno v požaru. Tretji film v seriji je znan po prekomerni uporabi marihuane, surovem humorju, psovkah in goloti. Čeprav je serija filmov kultna klasika, bi bila za otroke (verjetno) neprimerna.

Go, 1999

Go sledi zaposlenim v supermarketu in preprodajalcu drog med božično sezono, medtem pa se njihove osebne zgodbe med seboj prepletajo. Film je prejel pohvale kritikov, tako za igralsko zasedbo kot humor. Čeprav film sezoni ustreza, je še zmeraj precej bogat s kletvicami, uporabo drog in spolnostjo.

Umri pokončno in umri pokončno 2 (Die Hard in Die Hard 2: Die Harder, 1988 in 1990)

Film Umri pokončno se vrti okoli newyorškega policista, ki se v Los Angelesu na božični večer bori proti skupini visoko usposobljenih teroristov. Bruca Willisa, ki igra ikoničnega akcijskega junaka, Johna McClana, je film izstrelil med zvezde. Tudi nadaljevanje Umri pokončno 2 poteka na božični večer; eno leto po dogodkih v Los Angelesu se John McClane bori s teroristi na letališču v Washingtonu medtem ko čaka, da pobere svojo ženo. Filma vključujeta nasilje, nekaj brutalnih umorov ter kletvice.

Silent Night, Deadly Night, 1984

Silent Night, Deadly Night je kultna grozljivka ter eden izmed najbolj kontroverznih božičnih filmov vseh časov. Zgodba se vrti okoli Billya, ki je kot mlad fant videl, kako je njegove starše umoril človek, oblečen v Božička. Ko Billy odraste, se sam spremeni v bolnega, sadističnega morilca ter nosi obleko Božička. Film je povzročil ogromno polemik zaradi svojih grozljivih prizorov, grozovitega nasilja in seksualnosti. Največ polemik se je vrtelo ravno okoli dejstva, da je se je film oglaševal kot božični, nekaj ljudi pa je celo protestiralo. Film so na koncu v kinematografih ukinili.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!