fbpx

Bruselj: metropola, kjer se družita tradicija in sodobnost

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Prestolnica Belgije je fascinantna metropola, z neverjetno arhitekturo in bogato zgodovino, ki komaj čaka, da jo obiščete. Mesto, ki ga zavoljo administrativnega središča EU številni povezujejo zgolj z birokracijo, pa je v resnici precej šaljivo, humorno in navihano. Preverite.

Večplastnost, je beseda, ki najbolj opiše metropolitanski Bruselj. Poleg vrste evropskih institucij, ki so našle svoje mesto v gosto poseljenem mestnem središču, prav Bruselj slovi kot prestolnica stripov, odličnih vafljev in celo francoskega krompirčka. Med bruseljskimi uličicami in trgovinicami ter znamenitostmi vsak najde nekaj zase, od arhitekture do umetnosti in bolj nenavadnih atrakcij. Vsekakor pa ne tavajte po Bruslju, če ste na dieti. Te bo namreč ob vafljih, široki paleti piva in krompirčku kmalu konec.

Kdaj v Bruselj?

Najboljši čas za obisk Bruslja je med v pomladnim mesecih med marcem in majem ali pa jeseni, septembra ter oktobra. Namestitve so namreč v tem času ugodnejše kot poleti, v glavni turistični sezoni, tudi temperature so prijetnejše in ulice manj natrpane. Zaradi štirih letnih časov lahko na dež naletite kadarkoli, tako poleti, kot pozimi in vmes.

Foto: Unsplash/Yogendra Negi

Kaj naj si ogledam v Bruslju?

Glavna znamenitost mestnega središča Bruslja je Grand Place, velik mestni trg, katerega središče predstavlja mestna hiša iz 15. stoletja. Celoten trg obkrožajo zanimive arhitekturne stavbe, ob vrsti priložnosti pa se trg spremeni v središče dogajanja. Obiščite ga med sejmom cvetlic ali pa ponoči, ko lahko občudujete zanimivo osvetljavo trga. Nekaj posebnega je tudi stavba Old England, ki ima posebno mesto v zgodovini belgijske prestolnice. Nekdanja trgovska stavba je bila zgrajena ob koncu 19. stoletja, dandanes pa privablja obiskovalce zavoljo svoje nenavadne fasade. Prav tako v njej najdete zanimiv muzej z vrsto glasbenih instrumentov, po nekaterih podatkih jih je več kot 2000, vsi pa imajo prav posebno zgodovinsko vrednost.

Gostje lahko njihovemu zvoku tudi prisluhnejo. Na strehi stavbe najdete kavarno, ki obljublja veličastne poglede na mesto. Zaradi arhitekture se splača obiskati tudi Notre Dame Du Sablon, izjemno gotsko katedralo, ki je bila ob svojem nastanku v 14. stoletja zgolj kapelica. V naslednjem stoletju so jo močno razširili in povečali, prav po zaslugi zdravilnih lastnosti Marijinega kipca, ki je bil svoj čas postavljen v kapelici. Tega sta izmaknila mož in žena, ki sta s kraja zločina pobegnila kar s čolnom.

Foto: Unsplash/Guillaume Zaracas

Med tavanjem po mestu obiščite tudi Bozar, kulturno središče mesta, kjer se vrstijo razstave, predstave in koncerti. Umeščen je v prekrasno stavbo arhitekta Victorja Horte,v njem pa najdete vrsto zanimivega kulturnega dogajanja. Če vas zanima bolj navihana kultura, potem boste navdušeni nad vrsto stripovskih umetnin, ki krasijo zidove hiš v Bruslju. Ta je namreč prestolnica stripovske umetnosti, prav po zaslugi slavnega junaka Tintina. Priporočamo tudi obisk pokopališča Dieweg, kjer je pokopan umetnik z vzdevkom Hergé, oče slovitega Tintina. Pokopališče je bilo sicer polno, a zanj so v 1983 naredili izjemo. Ker je bilo pokopališče dolga leta neurejeno, dandanes lahko občudujete vrsto rastlin, ki so prerasla spomenike.

Ko se naveličate pohajkovanja po znamenitostih, se usedite v bližnji bar in izbirajte med široko paleto piv. V Belgiji najdete več tisoč znamk piva, Bruselj pa je prava pivovarska prestolnica. Pridružite se kateri izmed vodenih pivskih tur, ki vam predstavijo najrazličnejše vrste tradicionalnih piv. Še preden, pa vas zanese v bar, si splača ogledati Atomium. Nenavadno srebrno strukturo v podobi molekule kristala železa, ki je nastala za Svetovni sejem 1958.

Foto: Unsplash/Alex Vasey

Kako raziskovati Bruselj?

Zaradi odlično razvejanega javnega transporta je potovanje po Bruslju mačji kašelj. Izbirate lahko med odlično infrastrukturo podzemne železnice ali vrsto avtobusov ter vlakov. Naokrog se lahko zapeljete tudi s kolesom, mestno središče pa je najbolje raziskovati kar peš.

Koliko stane letalska karta za Bruselj?

Z Wizz Air lahko iz Ljubljane v Bruselj poletite že za vsega 18 evrov. V ceno je vključena ročna prtljaga. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Adrian Santalla

Covid-19 omejitve v Belgiji

V času pisanja članka so Belgijci odpravili vse omejitve zaradi potovanj, zato pred vstopom v državo ni potrebno priložiti nikakršnih potrdil ali testov. Izjeme ostajajo pri vstopu iz držav ali območij, ki vzbujajo zaskrbljenost. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Bruslju

Le Vaudeville

Nad znamenito nakupovalno galerijo iz leta 1847 najdete simpatično nastanitev, ki zaradi središčne lege nudi dobro izhodišče za odkrivanje mesta. Lično opremljene sobe se namreč nahajajo le 5 minut stran od slovitega Manekena Pisa in lučaj stran od glavnega mestnega trga.

Happy guesthouse

Sodobno opremljena nastanitev Happy Guesthouse je umeščena v zanimivo hišico iz 1902 v slogu Art Nouveaua. Ob jutrih svoje goste razvajajo z okusnim zajtrkom iz lokalnih specialitet, družbo pa vam pri tem dela razkošna zbirka umetniških knjig. Maneken Pis je le kratek sprehod stran.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!