fbpx

Bugatti Bolide: hitrejši kot Formula 1

Mojstrovina hitrosti in sloga

Bugatti Bolide
Foto: Bugatti
Zadnjič posodobljeno:

Ko pomislimo na Bugatti, nas prevzamejo misli o hitrosti, inovacijah in prestižu. Z novim modelom Bugatti Bolide, ki se ponaša s kar 1600 konjskimi močmi, Bugatti nadaljuje z dvigovanjem standardov v avtomobilski industriji. Po uspešno zaključenih testiranjih na dirkaških stezah je Bolide, čeprav zasnovan izključno za steze, primerljiv z doživetjem vožnje formule 1. Cena? Štiri milijone dolarjev za enega od samo 40 izdelanih primerkov.

Bugatti Bolide, ki tehta zgolj 1451 kilogramov, je precej lažji od svojih “bratov”, kot je Chiron, ki tehta 1950 kilogramov. Ta zmanjšana masa omogoča Bolideju, da na stezi resnično zasije, saj njegov W-16 motor, ki nudi enako moč kot njegovi ulični sorodniki, zagotavlja izjemno agilnost in hitrost. Za primerjavo, sodobni bolidi formule 1 imajo okoli 1000 konjskih moči, kar daje Bolideju precejšnjo prednost v moči, čeprav formula 1 avtomobili zaradi manjše mase teoretično hitreje opravijo zavoj.

Bugatti Bolide
Foto: Bugatti
Foto: Bugatti
Foto: Bugatti

Testni voznik Bugattija, Andy Wallace, vožnjo z Bolidejem opisuje kot “nekaj popolnoma drugačnega”. Wallace pravi, da je izkušnja izhoda iz ovinka in pritiska na plin, ko moč naraste od 100 km/h do 300 km/h, primerljiva z malo katero drugo voznjo. “Občutek, ko ta moč prevzame nadzor, ko iz ovinka pospešiš in motor sprošča svojo moč, je nepopisno doživetje,” pove Wallace.

Kljub temu da končna hitrost ‘zgolj’ znaša 380 km/h – manj od teoretičnih 483 km/h, ki jih je obetal koncept – Bugatti poudarja, da dirkanje ni zgolj vprašanje maksimalne hitrosti. Bugatti Bolide se lahko pohvali tudi z izjemnimi sposobnostmi vožnje skozi ovinke, kjer dosega 2.5 g sile, kar je sicer manj kot 5 g, ki jih doživljajo vozniki formule 1, a je vseeno impresivno za avtomobil te vrste.

Čeprav bodo verjetno mnogi Bolideji končali v zbirateljskih garažah, se vsi ljubitelji hitrosti strinjamo, da bi bilo videti Bolideja v akciji na stezi nekaj spektakularnega. Z ceno štiri milijone dolarjev in omejeno serijo je Bugatti Bolide več kot le avtomobil; je utelešenje vrhunske tehnologije in oblikovalskega mojstrstva, ki še naprej premika meje možnega na cesti in stezi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.