fbpx

Če ste ljubitelj ulične umetnosti, potem so ta mesta kot nalašč za vas

Foto: Unsplash/Darius Bashar
Zadnjič posodobljeno: :

Galerije, muzeji in gledališča so sestavni del pisane palete aktivnosti, ki jih ponujajo mesta. Del tega pa je tudi ulična umetnost. Temu primerno je ponudba v evropskih mestih še bolj pestra. Pokukali smo čez mejo in našli peterico mest, kjer vas ulična umetnost spremlja praktično na vsakem koraku.

Ulični umetniki po vsem svetu barvajo fasade, zidove in ulice s svojimi umetniškimi deli, ki jih nato postavijo na ogled vsem mimoidočim. Umetnost je tista, ki nas bogati na tisoče načinov in prav ulična umetnost je eden teh. Preverite peterico evropskih metropol, kjer vas dela uličniuh umetnikov res spremljajo na vsakem koraku.

Berlin

Naredili bi mu veliko krivico, če ga ne bi uvrstili na sam vrh seznama. Nemška prestolnica je center kulture, mesto svobode, v katerem kreativnost posameznika resnično pride do izraza. Berlinske ulice so polne grafitov in raznih del uličnih umetnikov, največ pa jih najdete v vzhodnem delu mesta.

London

Prestolnica Velike Britanije, mesto bogate zgodovine in zanimive kulturne dediščine. London je poln del najrazličnejših uličnih umetnikov, ki prihajajo z vsega sveta. Na ulicah pa najdete tudi dela najbolj prepoznavnih svetovnih umetnikov, tudi Banksyja. Če se boste odločili obeležiti vsa dela uličnih umetnikov, vam bo kmalu zmanjkalo baterije na telefonu.

Pariz

Najbolj romantično meto pod soncem, prestolnica ljubezni in bohemskega življenja, privablja vrsto umetnikov z vsega sveta. Poleg muzejev, v katerih bivajo veličastna dela največjih svetovnih umetnikov, pa do Eifflovega stolpa in Slavoloka zmage, v Parizu lahko kulturo in umetnost občudujete na vsakem koraku. Tudi v obliki grafitov in slik na fasadah stavb.

Hamburg

Na našem seznamu se nahaja še eno nemško mesto, ki je »Must« na seznamu vseh, ki obožujejo ulično umetnost. Na severu Nemčije, v Hamburgu, lahko namreč resnično pridejo na svoj račun vsi, ki so jim ljube umetnine na uličnih fasadah in zidovih. Hamburg je namreč eno izmed središč evropske grafiti scene.

Amsterdam

Amsterdam je zaradi srednjeveških kanalov, ki so postali zaščitni znak mesta, pod zaščito Unescove svetovne dediščine. Poleg tega pa nizozemska prestolnica skriva še vrsto drugih znamenitosti. Dom številnih umetnikov, od Rembrandta do Backerja, so dandanes prevzeli številni ulični umetniki, ki s svojimi domislicami barvajo tamkajšnje fasade in zidove.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!