Če te muči nespečnost, ti lahko pomaga ta ‘barvni’ trik

Barvni trik, ki vam bo pomagal zaspati.

Zaspati se zdi preprosto: uležete se in utonete v globok, brezbrižen spanec. A nespečnost zna tudi občasno potrkati na vrata. Premlevate o dnevu. Razmišljate o obveznostih, o morebitnih problemih, s katerimi se soočate. Ste celo preveč srečni, navdušeni in polni elana. Ne morete zaspati, storili pa ste vse. S tem barvnim trikom boste zaspali kot dojenček.

Štejete ovce. Brskate po spletu posnetke o tem, kako zaspati. Obračate vzglavnik na hladnejšo stran. Nič pa ne deluje. Morda s tem barvnim trikom končno razrešite to skrivnost.

Britanska raziskava zdravstvenega zavoda AXA PPP healthcare ugotavlja, da je človeško spanje še kako povezano z zvoki in barvami iz našega okolja – iznašli pa so tudi “recept”, kako z barvnimi zvoki brez težav zaspati.

V raziskavi Zvok tišine so analizirali, kako zvok določenih barv vpliva na posameznika. Vse barve, ki veljajo za hrupne, imajo med seboj različne lastnosti – kot zvočni signali pa v vsakem ušesu zvenijo drugače. Te barve so: bela, roza, rjava, modra, vijoličasta in siva.

V raziskavi so se osredotočili na belo, roza in rjavo barvo, ki vam lahko pomagajo lažje zaspati:

bela

Beli hrup deluje kot meditacija.
Beli hrup deluje kot meditacija.

Beli hrup deluje tako kot meditacija – sprostil vas bo, hkrati pa se boste ob poslušanju tega manj zavedali svojega okolja. Če zaslišite zvok “shhh”, je to beli zvok (poslušaj), ki je podoben valovom, ki zadevajo obalo.

roza

24-urna hektičnost mestnega vrveža človeka lahko sprosti.
24-urna hektičnost mestnega vrveža človeka lahko sprosti.

Roza hrup je podoben belemu hrupu, le da so tu vključeni še basi  predstavljate si mestno jedro, polno avtomobilov, pešcev, avtobusov, motorjev in semaforjev. To je roza hrup (poslušaj). Čeprav se sliši čudno, da lahko zaspite ob tem hrupu, raziskovalci pišejo, da lahko 24-urna hektičnost mestnega vrveža človeka dejansko sprosti.

rjava

Gozd, listje in veter so rjavi zvok.
Gozd, listje in veter so rjavi zvok.

Rjavi hrup je še močnejši, bolj globok od roza hrupa. Predstavljajte si gozd, močan dež in glasno listje, ki je v sožitju z dežnimi kapljicami. Ali gozd in močan veter, ki upogiba veje. To je rjavi hrup (poslušaj), ki ga zaradi globine lahko pogosto ne opazite.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Pomoč na dlani: poiščite si pomoč pri nakupu in dostavi živil ali zdravil ter varovanju otrok