Te podatke o tebi dobijo podjetja, ko objaviš selfie

Te podatke o tebi dobijo podjetja, ko objaviš selfie

Če se spomnite pravljice o Janku in Metki, potem verjetno veste, kako naivno sta brat in sestra vstopila v slastno (iz sladkarij zgrajeno) hišo zlobne čarovnice, nezavedajoč se vseh nevarnosti, ki prežijo v njej. S podobno situacijo se srečujemo tudi mi, stvarne osebe, ki smo vstopile v svet družbenih omrežij brez zavedanja, kaj vse sebek, ki ga objavimo na spletu, razkriva o nas.

Ko so nas starejše generacije opozarjale, naj ne zaupamo hitro razvijajočemu se spletu, se nam je pred leti to še zdelo absurdno. Prišli pa smo do točke, ko tehnološka podjetja nadzorujejo naše početje ne samo na spletu, temveč tudi zunaj kibernetskega prostora.

Na plan prihajajo grozljivi podatki o tem, koliko informacij o nas imajo podjetja, novo poročilo Wall Street Journal pa ugotavlja, katere podatke Facebook dobi od vas vsakič, ko naložite sebek.

Sebek sporoči Facebooku nešteto informacij.
Sebek sporoči Facebooku nešteto informacij.

Te stvari sebek, ki ga posnamete s telefonom, sporoči Facebooku:

1. Vašo fotografijo
2. Kje in kdaj ste sebek posneli
3. Model vašega telefona
4. ID telefona
5. Podatke o mobilnem operaterju, ki ga uporabljate.
6. Raven baterije telefona
7. Kateri so bližnji bloki, ki imajo Wi-Fi, in trgovine z mobilnimi telefoni (deluje glede vašo lokacijo).
8. Sistem prepoznavanja obrazov pa analizira vsak obraz, ki se nahaja na posnetku, posebej.

Posebej zastrašujoče je to, da Facebook lahko na osnovi analize vsakega obraza posebej beleži tudi lokacije oseb, ki niti niso označene na fotografiji. Prišli smo do točke, ko se je beleženju podatkov nemogoče izogniti – očitno pa je tudi, da smo si z vstopom v svet družbenih omrežjih naredili medvedjo uslugo.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kozmični “vse bo v redu”: Luna, Venera in Jupiter bodo maja na nočnem nebu izrisali smejkota