fbpx

Čeprav boli, je včasih bolje prekiniti prijateljstvo in to so znaki, da ga je zares konec

Čeprav boli, je včasih bolje prekiniti prijateljstvo in to je znak, da ga je zares konec.

Prijateljstvo naj bi prispevalo k življenju vseh nas. V trenutku, ko spoznamo, da nam jemlje energijo, je čas, da ga prekinemo, četudi boli. Kako veste, da ga je zares konec?

Znanost pravi, da le 50 % ljudi, s katerimi se družimo, verjame, da smo tudi mi njihovi prijatelji. Ostali ljudje se družijo z nami zato, ker imajo neko korist ali mislijo, da bodo v družbi priljubljeni, če bodo imeli veliko “prijateljev”.

Adolescenca je sinonim za prijateljstva, za katera mislimo, da bodo trajala do konca življenja. In izkušnje so tiste, ki nas v poznejših letih naučijo, da ima prijateljstvo nekoliko drugačen pomen in smo pogosto napačne ljudi spustili v svoje življenje.

Čeprav boli, je včasih bolje prekiniti prijateljstvo.
Čeprav boli, je včasih bolje prekiniti prijateljstvo.

Življenjske izkušnje vplivajo na naše odločitve. Mnogi ljudje v poznejših letih omejijo svoj krog prijateljev, spoznajo nove osebe in se postopoma odcepijo od starih prijateljev. In to je povsem normalen proces, saj ljudje spreminjamo mnenja, stališča, vrednote, poglede …, ki se morda ne ujemajo z osebnostjo in nazorom naših prijateljev. V tem primeru ne govorimo o prepirih, ki so sestavni del različnih odnosov, temveč o utesnjujočem občutku, ki se pojavi,  ko smo v družbi točno določene osebe.

Vse to je proces, ki nam je pomagal pri grajenju osebnosti in spoznavanju, kaj je pravo prijateljstvo, zato ne bi smeli biti žalostni, če ta hip čutite, da je vašega prijateljstva z določeno osebo konec. Čeprav boli, ga je včasih veliko bolje prekiniti

ZNAKI, DA JE KONEC PRIJATELJSTVA

1. Prijatelj vas prisili v to, da tekmujete z drugimi prijatelji.
Odrasla in razumna oseba ne bo ljubosumna na svojega prijatelja, ker ima tudi druge osebe v svojem življenju. To je povsem normalen pojav, saj imate verjetno tudi vi druge prijatelje. Težava nastane, ko vaš prijatelj nenehno govori, kako so drugi prijatelji zanimivejši in boljša družba. Zaradi tega se lahko vi počutite bedno in ljubosumno.

Prijatelj vas nenehno kritizira, a ne sprejme kritike.
Prijatelj vas nenehno kritizira, a ne sprejme kritike.

2. Večino časa se ukvarjate s prijateljevimi težavami, a ga ne zanimajo vaše težave.
Prijatelji so v vašem življenju predvsem zato, da vas razumejo in se lahko nanje obrnete v dobrem in zlu. Prijateljstvo ni pravo, če oseba ni pripravljena prisluhniti vašim težavam, temveč nenehno govori le o svojih. Jasno je, da imajo ljudje različno stopnjo empatije, vendarpravi prijatelji niso arogantni in čustveno izkoriščevalski.

3. Prijatelj vas nenehno kritizira, a ne sprejme kritike na svoj račun.
Prijateljstvo temelji na iskrenosti in prav, da je svojim bližnjim poveste, kaj zares mislite o njih, ker so konstruktivne kritike lahko zelo koristne. “Strupeni” prijatelji se ne šparajo, ko gre za kritiziranje, medtem ko zelo težko sprejemajo kritiko na svoj račun in mislijo, da jih napadate. Takšen odnos je zelo problematičen, ker vas prijatelj nenehno skuša ponižati, z njim pa ne morete konstruktivno govoriti, temveč morate paziti na vsako izgovorjeno besedo.

4. Vi vedno vabite na pijačo, prijatelji pa nikoli.
Vsakodnevne obveznosti mnogim ljudem ne dopuščajo, da se družijo, kot bi si zares želeli. In to je povsem razumljivo, vendar če vedno bi vabite na pijačo in se vas prijatelj nikoli ne spomni, je to jasen znak, da prijateljstvo že nekaj časa ni več pravo.

Prijatelj misli, da se morate spremeniti.
Prijatelj misli, da se morate spremeniti.

5. Prijatelj je mnenja, da se morate spremeniti.
Prijateljstvo temelji na sprejemanju, kar pomeni, da se z vami ljudje družijo zaradi vas, vaše osebnosti. Če prijatelj od vas zahteva, da se spremenite, ker domnevno počnete stvari narobe, nima smisla vztrajati v takšnem odnosu. Nekaj je, če vam prijatelj svetuje spremembo, ker bi vam ta utegnila koristiti, nekaj pa je, če zavrača vašo osebnost kot tako.

DRUGI RAZLOGI, ZAKAJ JE PRIJATELJSTVA LAHKO KONEC

  • Nimata se o čem pogovarjati, ker vaju združuje le preteklost.
  • Nikoli ni na voljo, ko ga najbolj potrebujete.
  • Po srečanju z njim se počutite slabo.
  • Pretvarja se, da je nekdo, kar v resnici ni.
  • Izgubili ste zaupanje in pogosto se počutite, kot da z vami manipulira.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.