CES 2019: IBM Q System One je prvi komercialni kvantni računalnik na svetu

IBM Q System One

"Big blue" oziroma IBM ni veljal za podjetje, ki bo na sejmu CES 2019 predstavilo nekaj resnično zanimivega. A smo se ušteli, saj so pokazali prvi komercialni kvantni računalnik IBM Q System One na svetu.

IBM Q System One je že na videz kot nekaj, kar je skozi časovno luknjo prišlo v naš čas, a je vendarle plot dolgoletnega razvoja. Kvantni računalniki so prvič teoretično omenjeni v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V osnovi njihovega delovanja so enice (1) in ničle (0) enako kot v navadnih računalnikih, le da jih v tem primeru predstavljajo elektroni, ki preskakujejo med normalnim (0) in vzbujenim (1) energetskim stanjem. Vsak od teh kvantnih bitov, k-bitov ali kubitov, (angl. qubit) lahko obstaja v nekakšnem vmesnem stanju, istočasno obnašajoč se kot 1 in 0. Zaradi te lastnosti lahko kubiti preizkušajo istočasno vse možnosti in tako teoretično rešujejo tudi skrajno kompleksne probleme, kot je ustvarjanje simulacij kvantnih stanj, ki obstajajo v naravi.

IBM Q System One, ki so ga predstavili na sejmu CES 2019, ni namenjen le znanstvenikom, pač pa tudi podjetjem za reševanje problemov, ki so preveč zapleteni ali eksponentni po naravi, da bi jih lahko v doglednem času rešili klasični računalniki. Na primer iskanje novih načinov moduliranja finančnih podatkov in izolacijo ključnih globalnih dejavnikov tveganja za boljše naložbe.

Računalnik je velik 2,7 x 2,7 metra, ohišje pa je nepredušno zaprto z debelim borosilikatnim steklom.

Galerija slik ‒ IBM Q System One

Dodatne Informacije

Več informacij:
research.ibm.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Black Friday 2020: Apple izdelki po noro znižanih cenah za črni petek