5+ navad ljudi, ki znajo odlično varčevati

Naša prihodnost je zelo negotova, saj se oblike zaposlitev tako drastično spreminjajo, da je smotrno razmišljati o varčevanju. Ljudje, ki znajo odlično varčevati, se lahko pohvalijo z navadami, ki vam bodo v pomoč. Začnite tlačiti bankovce v nogavico že danes.

5+ navad ljudi, ki znajo odlično varčevati:

1. Začnite zdaj! Še raje pa včeraj.

Starši nas sicer že od malih nog učijo varčevanja. Sem ter tja so nam dali žepnino, mi smo si zadali cilj in ga z varčevanjem dosegli. Žal te navade sčasoma zvodenijo. Poskušajte jih obuditi. Zadajte si dolgoročni cilj in mu sledite.

2. Dobri varčevalci imajo odprt pokojninski račun.

Kot omenjeno v uvodu, pokojnine so precej negotova kategorija prihodnosti. Mnogi finančni strokovnjaki svetujejo, da 10 % od mesečne plače namenite za varčevanje za pokojnino.

Začnite zdaj! Še raje pa včeraj.
Začnite zdaj! Še raje pa včeraj.

3. Prepoznajte razliko med ‘potrebujem’ in ‘želim si’.

Želeti si ni enako potrebovati, čeprav nam kapitalizem to želi dopovedati. Potovanja, nova oblačila in obedovanje v restavracijah niso potrebi. So želje in nič ni narobe, če jih imamo. A vseeno, to so želje. Če boste poznali razliko, boste tudi lažje varčevali.

4. Ne uporabljajte trajnika za plačevanje računov.

Imejte pregled nad denarnim tokom, četudi gre za vsakomesečne položnice, ki jih boste tako ali tako plačali. A na tak način izgubite pozornost nad svojim denarnim imetjem, kar slabo vpliva tudi na varčevanje.

Prepoznajte razliko med ‘potrebujem’ in ‘želim si’.
Prepoznajte razliko med ‘potrebujem’ in ‘želim si’.

5. Male stvari so enako pomembne kot veliki nakupi.

Kavica tu, majica tam pa se nabere. Drobnarije se hitro lahko nakopičijo in še sami ne vemo, ‘kam je izginilo 100 evrov’. Seveda, to ne pomeni, da si ne privoščite pijače ali nove majice, a vseeno bodite pozorni, koliko denarja zapravite za drobnarije.

6. Prilagodite življenjski slog.

Življenje je dinamično in prinaša veliko sprememb, ki nas velikokrat tudi udarijo po žepu. Bodite prilagodljivi in živite trenutni situaciji primerno. Ne bodite razsipni, če čas ni pravi za to.

Začnite z malim.
Začnite z malim.

7. Začnite z malim.

Če so vaši trenutni prihodki nizki in se vam zdi, da si varčevanja ne morete privoščiti, ne obupati. Začnite z najmanjšim zneskom, saj gre tudi za to, da razvijete navado in rutino, ki vam bo pozneje prav prišla.

8. Bodite iskreni s seboj.

Ali pa z realnostjo. Vsi se staramo, ne vemo, kaj nas čaka za vogalom in živeti brezbrižno najbrž ni najbolj pametno. Soočimo se tudi s pretnjami ekonomije in poskrbimo zase.

Upamo, da bo kakšen od nasvetov prišel prav. Začnite kar s prašičkom in kovančki.

Bodite iskreni s seboj.
Bodite iskreni s seboj.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
20+ ljudi z neverjetno lepoto, ki so nas čisto navdušili!