fbpx

CES 2019: Lovot je prvi robot, na katerega se boste čustveno navezali

Vezi med človekom in njegovim hišnim ljubljenčkom veljajo za zelo trdne. Prav zato je absurdno pomisliti, da bi roboti v prihodnosti uspešno zamenjali živali. Tehnologija se s tem ne strinja. Na sejmu CES 2019 so tako predstavili prav posebnega robotka Lovot, na katerega naj bi se bilo resnično možno tudi navezati.

Lovot, ki ga je izdelalo podjetje Groove X, je bil predstavljen na tehnološkem sejmu CES 2019.

Robot je oblikovan z željo, da se človek nanj čustveno naveže in ga sprejme kot družinskega člana, vaše srce pa bo omehčal z ljubkimi očmi. Po njegovem puhastem telesu je razporejenih 50 senzorjev, ki mu omogočajo, da se odzove na vsak dotik.

Naprava na vrhu njegove glave je sestavljena iz mikrofona in treh kamer z umetno inteligenco. Po zaslugi slednjih bo Lovot prepoznal do 1000 ljudi.

Lovot se z vami na žalost ne bo mogel pogovarjati. Ko si ga boste ogledali nekoliko podrobneje, boste ugotovili, da nima ust. Po obnašanju sicer spominja na pravega hišnega ljubljenčka. Če ga boste crkljali v naročju bo zaspal, medtem ko vas bo v primeru, da boste z njim pregrobi, na to kaj hitro opozoril. Modni strokovnjaki bodo navdušeni nad dejstvom, da ga je mogoče oblačiti po meri. Opremite ga lahko tudi z nekaterimi drugimi pripomočki, kot je denimo torbica.

Glavna razlika med Lovotom in že lansiranimi roboti, ki so želeli splesti posebne vezi s človekom, je predvsem v videzu. Pri podjetju Groove X se niso odločili za hladno kovinsko strukturo, pač pa so svojega robota odeli v topel kožuh. Dejstvo, da se bodo lastniki na svojega novega hišnega ljubljenčka na ta način bolj navezali, ni vprašljivo.

Lovot spominja na pravega hišnega ljubljenčka.
Lovot spominja na pravega hišnega ljubljenčka.

Lovot, ki ga je že mogoče prednaročiti, pa ima tudi slabosti. Čas delovanja njegove baterije znaša le eno uro. Ko bo zaznal primanjkljaj energije, se bo samodejno odpravil do polnilne postaje. Zanj bo potrebno odšteti pravo malo bogastvo. Njegova cena namreč znaša 3000 $, kar preračunano znaša 2610 €, prvim kupcem pa bo na voljo v letu 2020.

Dodatne Informacije

Več informacij:
groove-x.com in lovot.life

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!