fbpx

Chicago – ljubezen na drugi pogled

Eden najboljših načinov za spoznavanje Chicaga je vožnja po reki Chicago. Foto: Turistični urad Choose Chicago

Tretje največje mesto v Združenih državah Amerike je manj znano kot večja "brata" New York in Los Angeles. Mesto, v katerem marca, ko ogromna irska skupnost proslavlja praznik svetega Patrika, pobarvajo reko v zeleno barvo, se "ponaša" z nadimkom vetrovno mesto, pisatelj Nelson Algren pa ga je opisal kot "oktobrsko mesto, tudi ko je pomlad". Vendar Chicago ponuja veliko več kot le zeleno vodo in hladen veter. Chicago je čudovita mešanica moderne arhitekture in življenjskega sloga, ki iz življenja v mestu dela umetnost.

Namig

Krog okoli kroga
Čikaški finančni in poslovni center The Loop poznamo iz filmov. Čezenj, nekaj metrov nad glavami pešcev in strehami avtomobilov, po zastrašujoče zastarelih kovinskih konstrukcijah, drvijo kompozicije vlakov javnega prevoza Chicago Transit Authority. Iz vagonov na rahlo povišanih tirnicah imamo odlično priložnost za ogled mesta. Najbolje se je usesti na rjavo linijo, ki prečka The Loop. Vstopimo pri stavbi Merchandise Mart, ki je bila leta 1930, ko so jo odprli, največja stavba na svetu (stavba je tako velika, da ima svojo poštno številko), in izstopimo na postaji Clark/Lake, preden rjava linija oddrvi nazaj.
Chicago Transit Authority, 567 West Lake Street, www.transitchicago.com

Vožnja z vlakom po finančnem centru The Loop. Foto: Turistični urad Choose Chicago
Vožnja z vlakom po finančnem centru The Loop. Foto: Turistični urad Choose Chicago

Raziskovanje s kolesom
Chicago ni Amsterdam, a v Združenih državah Amerike je z nekaj sto milj dolgo mrežo kolesarskih stez kolesarjem najbolj prijazna metropola. Popolnoma zaprta za avtomobilski promet je približno 30 kilometrov dolga steza ob jezeru Michigan od Uptowna do Hyde Parka, kjer so še do pred nekaj leti živeli Obamovi. Solidno kolo si lahko izposodimo že za 35 ameriških dolarjev dnevno in se podamo na najbolj aktivno raziskovanje mesta.
Bike and Roll, 239 East Randolph Street, www.bikeandroll.com

Nočni pogled na vetrovno mesto. Foto: Turistični urad Choose Chicago
Nočni pogled na vetrovno mesto. Foto: Turistični urad Choose Chicago

Restavracije

Kuharski mojster Grant Achatz
Zrezek? Za prst debela pica? Hot dog? Vse to so tipične specialitete Chicaga in, če nam domačini izdajo prave naslove, presneto dobre specialitete. Škoda pa bi bilo, da bi se omejili samo na omenjeno hrano, saj se v Chicagu kuha tudi veliko bolje. Največja zvezda v svetu brbončic je Grant Achatz, eden vodilnih kuharskih mojstrov molekularne gastronomije. Če ne bomo dobili proste mize v eni od njegovih dveh restavracij Alinea in Next, v kateri lahko rezerviramo mizo le tako, da dolgo vnaprej kupimo vstopnico (ki stane do 500 dolarjev na osebo), lahko kljub temu uživamo v nepozabnih kulinaričnih doživetjih.
Restavracija Alinea, 1723 North Halsted, www.content.alinearestaurant.com

Restavracija Alinea. Foto: Alinea
Restavracija Alinea. Foto: Alinea

Gosje stopalo Chrisa Nugenta
Restavracija s prav posebno filozofijo in življenjsko zgodbo kuharskega mojstra Chrisa Nugenta je Goosefoot. Ime restavracije nima nič skupnega s pernatimi živalmi oziroma navdušenjem nad stopali, ampak gre za ime družine rastlin, ki so zelo pomembne za kulinariko. Okoli 150 različnih vrst zelenjave je del te družine, med njimi blitva in kvinoja. Chris se je v svoji kuharski karieri kalil z mnogimi mojstri kuhe, leta 2009, ko mu je v tragičnem dogodku umrl brat, pa se je zavedel minljivosti življenja in pomembnosti kakovostnega preživljanja vsakega trenutka. Leta 2011 je odprl restavracijo Goosefoot v soseski Lincoln Square, njegova kuharska filozofija pa temelji na uporabi lokalno pridelanih sestavin ter svežih in domiselnih jedeh. Zanimivo je tudi, da restavracija spodbuja filozofijo “prinesi vino iz svoje kleti”, kar pomeni, da lahko gostje brez doplačila v restavracijo prinesejo svoje vino in ga spijejo ob odlični hrani.
Restavracija Goosefoot, 2656 West Lawrence Avenue, www.goosefoot.net

Ena od specialitet restavracije The Goosefoot. Foto: Turistični urad Choose Chicago
Ena od specialitet restavracije The Goosefoot. Foto: Turistični urad Choose Chicago

Izpod rok Tonija Mantuana
V modernem krilu čikaškega Umetnostnega inštituta (Art Institute of Chicago) je restavracija Terzo Piano obvezen postanek za kosilo, nedeljski brunch ali četrtkovo večerjo. Vodi jo priznani čikaški kuharski mojster Toni Mantuano, ki se je proslavil z restavracijo Spiaggia. Poleg jedilnika, ki sledi letnim časom, je restavracija znana tudi po svoji ponudbi vin in ameriških sirov, sami pa izdelujejo tudi osvežilne brezalkoholne napitke. Jedi ali pijačo si lahko privoščimo v restavraciji ali na odprti terasi, ki ponuja lep pogled na Millennium Park in avenijo Michigan.
Restavracija Terzo Piano, 159 East Monroe Street, www.terzopiano.com

Terzo piano. Foto: Terzo Piano
Terzo piano. Foto: Terzo Piano

Zabava

Na pijačo
Kdo sedi v kletki ̶ gostje za mrežo ali natakarji – je nepomembno vprašanje. Najpomembnejše vprašanje je, kako priti v The Aviary, bar v lasti kuharske zvezde Granta Achatza v predelu Meatpacking District. Nasvet: prihod pred 18:00. In če nam kljub zgodnji uri ne uspe vstopiti? Privoščimo si krajši izlet v trendovski Bucktown in se pomešajmo med kreativne in uspešne mlade ambiciozneže, ki se zbirajo v barih, kot je na primer Red Door.
The Aviary, 955 West Fulton Market, www.theaviary.com
Red Door, 2118 North Damen Avenue, www.reddoorchicago.com

Rhe Red Door privablja mlade, predvsem finančne uspešneže. Foto: Turistični urad Choose Chicago
Rhe Red Door privablja mlade, predvsem finančne uspešneže. Foto: Turistični urad Choose Chicago

Večer z glasbo
V migracijskem valu z juga je v Chicago prišlo ne le črnsko prebivalstvo kot delovna sila, ampak tudi njihova glasba. Mesto še danes slovi po svojih jazz in blues klubih. Že skoraj sto let na odru kluba Green Mill v Uptownu gostujejo znani jazzovski glasbeniki. Med najbolj znanimi nastopajočimi je bil prav gotovo Frank Sinatra, klub pa sta oboževala tudi Charlie Chaplin in zloglasni Al Capone, ki je bil nekaj časa celo lastnik kluba. Nekaj zavojev po reki Chicago proti severu lahko ljubitelji jazza v klubu Andy Jazz Club uživajo v melodijah v času kosila, zadnji nastopi pa se ne končajo pred polnočjo. Še eno jazzovsko svetišče je klub Buddy Guy’s Legends, katerega lastnik je legenda bluesa Buddy Guy, ki večkrat tudi sam nastopi na odru.
Green Mill, 4802 North Broadway Avenue, www.greenmilljazz.com
Andy’s Jazz Club, 11 East Hubbard Street, www.andysjazzclub.com
Buddy Guy’s Legends, 700 South Wabash Avenue, www.buddyguy.com

Džezovski klub The Green Mill ohranja duh štiridesetih let prejšnjega stoletja. Foto: Turistični urad Choose Chicago
Džezovski klub The Green Mill ohranja duh štiridesetih let prejšnjega stoletja. Foto: Turistični urad Choose Chicago

Arhitektura

Nebotičniki
Za ljubitelje moderne arhitekture je Chicago obljubljena dežela. Ker je večina čikaških stavb zgorela v velikem požaru leta 1871, je mesto privabilo vlagatelje in arhitekte, ki so ga spremenili v pravo arhitekturno poslastico. Tu so “izumili” nebotičnike, tu sta delala Frank Lloyd Weber in Mies van der Rohe, v mestu so sedeži najbolj znanih svetovnih arhitektov, kot na primer Helmuta Jahna, studia Skidmore in Owings and Merrill. Rezultat so fascinantne zgradbe, ki si jih bomo najbolje ogledali s pomočjo vodnikov Čikaške arhitekturne fundacije, ki slikovito razložijo zgodovino arhitekturnih slogov in z veseljem delijo zanimive zgodbe najbolj znanih stavb v mestu.
Chicago Architecture Foundation, 224 South Michigan Avenue, www.architecture.org

Eden najboljših načinov za spoznavanje Chicaga je vožnja po reki Chicago. Foto: Turistični urad Choose Chicago
Eden najboljših načinov za spoznavanje Chicaga je vožnja po reki Chicago. Foto: Turistični urad Choose Chicago

Naj v Chicagu

In če nas ne pritegnejo ne restavracije ne jazz klubi, potem nas bodo morda prepričale naslednje znamenitosti: do odprtja newyorškega One World Trade Center ostaja najvišja stavba v severni Ameriki Willis Tower s 108 nadstropji in 442 metri. V 103. nadstropju se lahko prepričamo, ali nas daje vrtoglavica, če stopimo na The Ledge – polico s steklenimi tlemi, ki nam odpira pogled 412 metrov navzdol. Največji muzej znanosti na severni polobli je Museum of Science & Industry, v katerem se lahko sprehodimo po čisto pravi nemški podmornici U-505. Najbolj napredna digitalna kinodvorana je v planetariju Adler, kjer je v dvorani Grainger Sky Theater slika osemkrat bolj ostra kot v navadnih digitalnih kinodvoranah. Ena največjih zbirk francoskih impresionistov na svetu se nahaja v muzeju The Art Institute of Chicago. Ko smo tam, si moramo ogledati tudi stavbo, imenovano Modern Wing, ki hrani obsežno zbirko moderne in sodobne umetnosti. Moderni “prizidek” je delo znanega arhitekta Renza Piana. Našteti superlativi in še veliko drugih znamenitosti Chicaga bodo prepričali še celo zagnane zaljubljence v New York in Los Angeles, da obiščejo tudi srednji zahod ZDA in cvetoči Chicago.
Willis Tower: 233 South Wacker Drive, www.willistower.com
Muzej znanosti in industrije: 5700 S. Lake Shore Drive, www.msichicago.org
Planetarij Adler: 1300 South Lake Shore Drive, www.adlerplanetarium.org
The Art Institute of Chicago: 111 South Michigan Avenue, www.artic.edu

Moderni prizidek umetnostnega muzeja The Art Institute. Foto: Turistični urad Choose Chicago
Moderni prizidek umetnostnega muzeja The Art Institute. Foto: Turistični urad Choose Chicago

 

Oglejte si še nekaj fotografij Chicaga!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!