fbpx

Čistilnik zraka za kolo

Onesnaženost zraka se vedno bolj pogosto pojavlja na dnevnem redu TV poročil, okroglih miz in konec koncev tudi naših pogovorov. Je resen problem, s katerim se soočajo predvsem velika mesta, in tega se zaveda tudi nizozemski umetnik ter inovator Daan Roosegaarde, ki je leta 2014 začel projekt “Smog Free”. Njegov prvi izdelek Smog Free Tower, s katerim je 2015 v Amsterdamu postavil prve tovrstne čistilnike zraka na svetu, je zdaj dobil nadaljevanje: kolo s čistilnikom.

Ideja se mu je skupaj z umetnikom Mattom Hopom in profesorjem Yangom z univerze Tsinghua porodila kar na izobraževalni delavnici na temo onesnaženosti v Pekingu. Sistem prečiščevanja zraka je tako na kolesu kot stolpu enak. Med vožnjo bo kolo namreč vsrkavalo onesnažen zrak, ga prečistilo ter takega poslalo nazaj v okolje. S tem projektom, ki začenja svojo pot v Pekingu in Tjandžinu, bi ljudi namreč spodbudili k vožnji s kolesom, kar že samo po sebi zmanjšuje izpuste CO2 v ozračje. Če pa kolesa zrak med vožnjo še prečiščujejo, je to še toliko bolje.

Pri nas za zdaj tako umazanega zraka še nimamo, ni pa nič narobe, če počasi avtomobile umaknemo iz mest
ter jih prevozimo raje s kolesom.

Galerija slik: Čistilnik zraka za kolo

Dodatne Informacije

Več informacij:
studioroosegaarde.net

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!