Čisto so zgrešili: najslabši filmi posneti po knjigah, po mnenju občinstva

Knjiga ali film – večna razprava!

Zadnjič posodobljeno: :

Filmske priredbe kultnih romanov so vedno kontroverzne in se soočajo z velikimi pričakovanji generacij in generacij bralcev, ki so zrasli s knjigo. Film lahko hitro zasuje plaz negativnih kritik, če pa je dobro posnet, potem skoraj samodejno postane filmska klasika!

Številni najboljši filmi vseh časov temeljijo na knjigah. Spomnimo se le filmov, kot so Čas deklištva (Little Women), Čas nedolžnosti (The Age of Innocence) in Let nad kukavičjim gnezdom (One Flew Over the Cuckoo’s Nest). Knjiga lahko s pravimi igralci, scenarijem in predvsem režiserji, genialno zaživi tudi na filmskem platnu, na žalost pa se pogosteje dogaja, da film ne doraste knjižni klasiki.

Primerov je peščica, pri OnBuy.com pa so izvedli kratko anketo, da bi ugotovili, katere so po mnenju občinstva najslabše filmske priredbe. Izbrali so najbolj prodajane knjige v zadnjih letih, ki so bile predelane v film, nato pa analizirali število ocen in povprečno oceno, ki jo imata film in knjiga na Goodreads in IMDb. Nato so razliko izračunali in jo pretvorili v odstotke: večja kot je razlika med gledanostjo knjige in filma, slabša je bila filmska adaptacija.

Najslabše filmske priredbe knjig po mnenju občinstva

Nekako je bilo pričakovati, da bodo filmi Petdeset odtenkov sive po mnenju občinstva najslabše filmske priredbe. Prvi film iz leta 2015 z Dakoto Johnson in Jamiejem Dornanom v glavnih vlogah je doživel velik komercialni uspeh, a je od kritikov in navsezadnje tudi občinstva dobil večinoma slabe ocene. Knjige so enako kontroverzne, a vseeno solidne za vse tiste, ki imajo radi erotične ali ljubezenske romane.

Suzanne Collins je lani objavila novo knjigo iz serije Igre lakote, ki je bila nekaj časa glavna zvezda med literaturo za mlade odrasle. Navdušenja tudi ob izidu filmov ni manjkalo, a je to zaradi nadaljevanja Mockingjay popolnoma izpuhtelo. Tako je film Igre lakote: Upor (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2) drugi na seznamu najslabših filmskih priredb.

Občinstvo je razočarala tudi filmska različica filma Dekle na vlaku (The Girl on the Train). Knjiga Paule Hawkins je postala mednarodna uspešnica, vendar film z Emily Blunt sodeč po ocenah ni dosegel enakega učinka, čeprav je Bluntovi prinesel nominaciji za nagrado SAG in prestižno nagrado BAFTA. Dekle na vlaku si tako deli tretje mesto z zadnjim filmom Harryja Potterja iz leta 2011, okoli katerega so se že takrat lomila kopja.

Naslednji na seznamu je film iz leta 2007, ki je bil nominiran za zlati globus. Da Vincijeva šifra (The Da Vinci Code) je bila nominirana za skupno 16 filmskih nagrad in celo za nagrado grammy. Film je priredba istoimenskega romana Dana Browna, ki je povzročil različne, skoraj negativne odzive katoliške cerkve. Občinstvo še vedno meni, da je zaplet v filmu bistveno slabše prikazan kot v knjigi.

Dva najboljši filmski priredbi knjig

Trilogija Stiega Larssona je postala kultna uspešnica. Prva knjiga, tudi najbolj znana Dekle z zmajskim tatujem (The Girl with the Dragon Tattoo) je psihološki triler o Lisbeth Salander – deklici z zmajevo tetovažo. Zgodba spremlja Mikaela Blomqvista, novinarja, ki mora zapustiti službo zaradi zaporne kazni, na katero je bil obsojen. Vendar od bogataša dobi nenavadno ponudbo, da razišče izginotje svoje nečakinje. Lisbeth se mu pridruži pri tej temačni nalogi, ki nenehno šokira. Filmski različici sta dve, občinstvo pa je švedsko iz leta 2009 uvrstilo med najboljše (z Noomi Rapace in Michaelom Nyqvistom v glavnih vlogah). Vendar pa je tudi ameriški film iz leta 2011 z Rooneyjem Marom in Danielom Craigom dobro filmsko priporočilo!

Najboljša filmska različica knjige je po mnenju bralcev Ni je več (Gone Girl). Film je leta 2014 naredil pravo majhno revolucijo in si v režiji Davida Fincherja prislužil številne pozitivne ocene. Film je posnet po uspešnici Gillian Flynn, glavno vlogo pa je skupaj z Benom Affleckom izvrstno odigrala Rosamund Pike in navdušila tako občinstvo kot kritike. Nominirana je bila za oskarja in za zlati globus za najboljšo igralko!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Oskarji 2021: kdo so zmagovalci?