Citroën DS: če bi Citroën obudil slovito ”žabo”

Oživljena ''žaba'' Citroën DS
Zadnjič posodobljeno: :

Citroën DS ali ''žaba'', kot mu tudi pravimo, je eden najprepoznavnejših avtomobilov na svetu. Popularen Citroënov avtomobil iz 60. let je danes zgolj zgodovina, starodobnik, a zaradi francoskega oblikovalca Jean-Louisa Buija si lahko predstavljamo, kako bi bila videti nova generacija tega slovitega modela, če bi avto z brezčasnim dizajnom, ki je bil leta 1955, ko je prvič zapeljal s tekočega traku, desetletja pred konkurenco, izdelovali danes.

Ko je Citroën leta 1955 začel izdelovati sloviti model DS, ki se ga je prijel vzdevek ”žaba”, je bil s hidravličnim podvozjem in futurističnimi oblinami desetletja pred ostalimi avtomobili. Še danes velja za enega najlepših avtomobilov vseh časov, kar potrjuje tudi dejstvo, da je bil Citroën zanj nagrajen za najboljši industrijski dizajn 20. stoletja.

PREBERITE ŠE: Citroën E-Mehari – uživaški avto, ki prekipeva od svežine

''Žaba'' bi bila gotov hit tudi v 21. stoletju.
”Žaba” bi bila gotov hit tudi v 21. stoletju.

Danes Citroën DS spada med starodobnike, a Jean-Louis Bui, oblikovalec s 25-letnimi izkušnjami v dizajnu in inženirstvu na področju avtomobilizma, zaposlen v pariškem podjetju Etud-Integral, ki se ukvarja s produkcijo funkcionalnih prototipov, je od 60-letnici slovite ”žabe” izdelal sodobno različico modela Citroën DS, ki je poklon legendarnemu vozilu, v njem pa najdemo tudi poteze še dveh drugih slovitih Citroënov, in sicer modelov SM in CX.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Memove On: električno zložljivo mestno kolo, za katerim se obračajo pogledi