fbpx

City mestne plaže: Zagreb, Hrvaška #3

Razvajeni Dalmatinci posmehljivo gledajo na zagrebško ''obalo'' okoli jezer Bundek in Jarun, a ''Purgerji'' svojih jezer ne dajo! Najbolj znano je jezero Jarun, ki je pravzaprav sestavljeno iz dveh povezanih jezer, in dva kilometra dolga veslaška steza, razvita za potrebe Univerzijade v Zagrebu leta 1987.

Jarun slovi tudi po poletnem glasbenem festivalu INmusic, ki se je odvijal pred mesecem dni in so ga ugledni svetovni mediji uvrstili med najpomembnejše svetovne glasbene festivale. Vse večji rival Jarunu pa postaja jezero Bundek, ki je med 11. junijem in 12. septembrom tudi zagrebško mestno kopališče. Mestni veljaki so se že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja odločili, da v Zagrebu zaradi visokih poletnih temperatur in visokih cen v obmorskih letoviščih odprejo kopališče, ki so ga poimenovali preprosto Jezero. Po tragičnem dogodku, ko se je v njem utopil deček, se je jezero preimenovalo v Bundek po priimku mlade žrtve. V osemdesetih je jezerce z okolico ostalo zanemarjeno, Zagrebčani pa so osvežitev v vročih dneh iskali drugje.

PREBERITE ŠE: City mestne plaže: Dunaj, Avstrija #2

Jezero Bundek
Jezero Bundek

Šele leta 2005 so Bundek obnovili in danes poleg mirne gladine dveh jezer obiskovalce vabijo sprehajalne poti, kolesarska steza in steza za rolkanje, otroška igrišča in igrišči za igranje odbojke na mivki, na zahodnem delu plaže stoji oder, na katerem gostujejo glasbeniki iz vsega sveta, najnovejši hit pa je deset zidanih kompletov za žar, ki so na razpolago različnim družbam predvsem ob koncih tedna.

Dodatne Informacije

Več informacij: www.sportskiobjekti.hr

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!