cover-muzeji
Utrip mesta · destinacija

Predstavljamo vam 10 zanimivih muzejev in galerij, ki si jih med potepanjem po Evropi lahko ogledate brezplačno. Med njimi najdete Berliner Mauer Gedenkstätte, Narodni muzej v Kopenhagnu, Museu Berardo v Lizboni, Museo del Prado, Museo storico della Liberazione v Rimu, Musée d’art moderne de la ville Paris, Amsterdam Stadtsarchief.

1. Musée d’art moderne de la ville Paris

Pariški muzej sodobne umetnosti se sicer ne more meriti z znamenitim Centre George Pompidou, pa vendar ponuja veličastno zbirko 9 000-ih del sodobne umetnosti, ki predsatvljajo vsa pomembna umetniška gibanja 20.stoletja. V galeriji, ki se nahaja v čudoviti stavbi iz leta 1930, boste z lahkoto prebili kakšno deževno pariško popoldne. Še zanimivost; prav v tem muzeju se je zgodil eden od ropov umetnin stoletja; še vedno neznani storilci so odnesli pet mojstrovin Picassa, Matissa, Modiglianija, Braqua in Légerja.

http://parismusees.paris.fr/

2. Amsterdam Stadtsarchief

V velikanski artdekojevski stavbi si lahko ogledate mestni arhiv Amsterdama, ki vam bo razkril zanimivo preteklost tega mesta. Poleg številnih zgodovinskih predmetov si boste lahko ogledali podzemno zakladnico.

http://stadsarchief.amsterdam.nl/

3. Berliner Mauer Gedenkstätte

Spominski muzej posvečen Berlinskemu zidu razkriva zgodbo fenomena, ki je še pred nekaj desetletji delil Berlin na dva različna svetova. Muzej ohranja del zidu ter fotografije tistih, ki so izgubili življenja, ko so želeli prebegniti na drugo stran.

http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/de/

4. Narodni muzej v Kopenhagnu

Obsežna muzejska zbirka beleži zgodovino Danske od prazgodovine dalje. Nešteti predmeti iz vsakdanjega življenja nam prikazujejo, kako se je življenje spremenilo od leta 1660. Muzej je zanimiv tudi za družine z otroki, ki se lahko preoblečejo v vikinge.

http://natmus.dk/

5. 

Od leta 2007 je v Lizboni odprt impresiven muzej sodobne umetnosti, ki se lahko pohvali z deli najslavnejših pop-artistov; Warhola, Pollock in Lichtenstein ter deli Picassa, Bacoja in Dalija. Poleg stalne zbirke, si lahko ogledate tudi aktualne razstave portugalskih in tujih sodobnih umetnikov, navdušeni pa boste tudi nad fantastično zbirko vintage plakatov.

http://en.museuberardo.pt/

6. Musée des Beaux Arts v Nici

Muzej umetnosti v Nici se nahaja v bivši rezidenci ukrajinske princese, ki je zaradi svoje razkošne arhitekture in marmornatih soban že sama vredna ogleda. Za železnimi vrati in čudovitim vrtom se skriva zbirka umetniških del iz obdobij realizma, romantike in simbolizma, med katerimi najdemo tudi dela Moneta in Rodina. Muzej se med drugim ponaša tudi z zbirko del Raoula Dufija.

http://www.musee-beaux-arts-nice.org/

7. Museo del Prado v Madridu

To zakladnico evropske umetnosti si lahko ogledate brezplačno vsak dan od 18.-20. ure ter med vikendi od 17.-19. ure. Predlagamo vam, da si za miren in temeljit ogled največjih umetniških del, med katerimi so mojstrovine španskih in flamskih slikarjev, kot sta Goya in Rubens, vzamete več večerov.

8. Muzej Florence Nightingale v Istambulu

Muzej se nahaja v poslopju vojašnice Selimiye, kamor je leta 1799 prišla ranjene vojake negovati legendarna Florence Nightingale s svojimi sestrami ter se vpisala vpisala v zgodovino medicine.Obvezen ogled za vse, ki jih zanima Krimska vojna.
Po muzeju vas bodo vodili mladi vojaki. Tudi sicer ne gre za čisto običajen obisk muzeja, saj se je za ogled potrebno najaviti najmanj 48 ur pred prihodom, s seboj pa morate imeti tudi fotokopijo potnega lista.

9. Museo storico della Liberazione v Rimu

V času druge svetovne vojne je bila stavba na ulici Tasso v lasti nemške vojske, ki jo je uporabila kot zapor inmorišče za politične zapornike. Muzej je sedaj namenjen spominu na žrtve in v opomin na vojna grozodejstva.

http://www.viatasso.eu/

10. Muzej fotografije v Rejkjaviku

Če še niste ugotovili, da vaše vsakodnevno dokumetiranje kosila z Iphonom ni umetnost, potem si oglejte Ljósmyndasafn Reykjavikur, kjer se nahaja obsežna zbirka fotografij islandskih umetnikov. Najstarejše fotografije so iz leta 1870. Ogledate si lahko stalno zbirko in trenutne razstave.

http://www.ljosmyndasafnreykjavikur.is/

Tunel ljubezni v Ukrajini Pravljični tunel ljubezni v Ukrajini Otok Vila Franco do Campo Vila Franco do Campo: Košček paradiža sredi Atlantika Ledene jame v Wisconsinu Ledene jame, ki jih je ustvaril polarni mraz hoteli-cover 16 najbolj odštekanih hotelov na svetu