fbpx

5 razstav, ki jih to jesen ne smete zamuditi (2021)

Razstava Zlata sled Foto: nms.si

Če je v vas le malo umetniške duše ali pa ste ljubitelj zgodovine, potem je ogled novih razstav gotovo nekaj, kar vas razveseljuje. Zato smo vam pripravili seznam razstav, ki vam lahko polepšajo krajšajoče se jesenske dni, vaše čute pa napolnijo z inspiracijo in novim znanjem.

1. 34. Grafični bienale Ljubljana

Ljubljanski grafični bienale se ponaša z bogato tradicijo, saj je bil ustanovljen že daljnega leta 1955. V šestdesetih letih svojega obstoja se je dogodek neumorno odzival na nenehno spreminjajoči se družbenopolitični kontekst, hkrati pa oblikoval lastno identiteto in strategije.

34. Grafični bienale Ljubljana se osredotoča na tehnološki razvoj in njegove neuresničene potenciale in ob ozadju socialnih in okoljskih nemirov ter pandemije pripoveduje zgodbo o Iskri Delti in duhovih “izgubljene prihodnosti”, ki jo preganjajo. Razstava poteka v stavbi Mednarodnega grafičnega likovnega centra, okoliškem parku in še nekaj ostalih prizoriščih v mestu. Pri njej je sodelovalo veliko nadarjenih umetnikov, med drugim John Akomfrah, Astrosuka, BCAA system, Joshua Citarella, Simon Denny in Diffractions Collective. Umetniška vodja je Nevenka Šivavec, kuratorka pa Tjaša Pogačar.

Vstopnina je 10 € (6 € za dijake, študente in upokojence), razstava pa bo trajala do 21. novembra. Ogledate si jo lahko od torka do nedelje med 10. do 18. uro.

Foto: MGLC Ljubljana / Facebook

2. Picasso: Črka v risbo

Moderna galerija se letošnjo jesen poklanja Pablu Picassu, enemu najpomembnejših umetnikov vseh časov in pionirju umetnosti 20. stoletja.
25. oktobra mineva 140 let od njegovega rojstva in ob tej priložnosti si boste lahko ogledali njegove ilustracije, ki so nastale okoli sredine prejšnjega stoletja in prihajajo iz zasebne zbirke v Italiji. Ilustracije nam kažejo, kako je Picasso sredi prejšnjega stoletja, tudi z vidika grafičnih tehnik, lahko pristopil k vprašanju ilustriranja različnih literarnih zvrsti oziroma ilustrirane knjige.

Razstavo si boste lahko ogledali od 30. septembra do 9. januarja, vstopnica pa vas bo stala 5 € (2.5 € za dijake, študente in upokojence). Moderna galerija je odprta od torka do nedelja med 10. in 18. uro.

Foto: mg-lj.si

3. Zlata sled

Zlata sled je razstava ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem, Narodnega muzeja Slovenije. Zlato je eden izmed najdragocenejših materialov, iz katerih so v preteklosti izdelovali predmete, ki so utelešali moč, ugled in visok družbeni položaj lastnika. To pa niso edine značilnosti tega posebnega elementa. Zlato ima lahko tudi simbolen pomen in v prenesenem pomenu izraža različne vrednote. Ne le, da lahko predmete iz zlata (ali okrašene z zlatom), občudujemo iz umetniškega vidika, lahko jih tudi povežemo z velikimi mejniki, dogodki in osebnostmi iz zgodovine slovenskega prostora.

Osrednja razstava je razdeljena na tri segmente: Moč in oblast, Čast in slava ter Bogastvo in razkošje. Na ogled so predmeti iz matičnih zbirk Narodnega muzeja Slovenije, v razstavo pa so vključeni tudi predmeti iz zbirk drugih slovenskih muzejev. Razstava bo trajala vse do 2. februarja, cena vstopnice pa je 8 € (4 € za dijake, študente in upokojence). Muzej lahko na Muzejski ulici 1 v Ljubljani obiščete od ponedeljka do nedelje med 10. in 18. uro.

Foto: nms.si

4. Polona Petek – Narava in človek

Likovna razstava del umetnice Narava in človek poteka v Galeriji Instituta “Jožef Stefan”, na njej pa si lahko ogledate dela Polone Petek. Slikarka, katere vodilo je pogled na življenje, materijo in obliko ter tisto nekaj več, se pri svojem ustvarjanju osredotoča na na videz lahkotno izbrano motiviko iz vsakdanjega življenja ljudi v urbanih okoljih, pa tudi na podeželju. Blizu so ji velemestne scene, kjer je gostota teles tako masivna, da postanejo njihova telesa eno.

Razstava bo trajala vse do 4. oktobra, galerija pa je odprta vsak dan. Vstopnine ni.

Foto: Inštitut “Jožef Stefan” / Facebook

5. Narava Grajskega griča

Na Ljubljanskem gradu na vas čaka prav posebna razstava. Narava Grajskega griča je razstava oblikovalk nakita Martine Obid Mlakar in Nataše Grandovec. Umetnici raziskujeta različne plasti sobivanja človeka in narave, odnosa, ki je del našega urbanega vsakdana. Nakit lahko vabi k detajlu, ki spomni na že poznane zgodbe, ali pa razkriva skrite pomene. Avtorici z unikatnimi kosi interpretirata sprehode po kostanjevem drevoredu, zgodbo o vinski trti, odkrivata Fleischmannovo botaniko, stopata v dialog s Plečnikom, se ozirata po zgodovinskih obdobjih in še mnogo več.

Razstavo si boste lahko ogledali od 16. septembra do 28. novembra. Vstopnine ni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!