freestocks-org-248125
Utrip mesta · zdravje & lepota

Nihče ni popoln, in to je super! Kako dolgočasen svet bi bil, če nas nič ne bi skrbelo, kajne? Vendar obstaja kar nekaj navad, ki dejansko škodijo nam in našemu zdravju. Začetek novega leta je pravi čas, da premislimo o škodljivih navadah in jih nadomestimo s čim bolj zdravim.

10 sodobnih slabih navad, s katerimi bi morali prenehati:

Sveče

Znanstveniki z univerze SC State University so dokazali, da so nekateri tipi sveč škodljivi za zdravje, še posebej sveče iz parafinskih voskov. Vsebujejo namreč kemikalije, kot so alkeni, alkani, akrolein, toluen, naftalen in formaldehid, ki lahko povzročijo različna bolezenska stanja. Tudi stenj sveče lahko vsebuje svinec, kar lahko povzroči zastrupitev. Na srečo zdaj večina proizvajalec uporablja cink, bombaž ali sintetična vlakna, ki so veliko varnejša.
Če imate radi sveče, potem izberite tiste, ki so narejene iz naravnega čebeljega voska, satja ali soje. Preden jih prižgete, jim lahko dodate več kapljic svojega priljubljenega eteričnega olja.

Pogosto prhanje

Zmotno je mišljenje, da je pogosto tuširanje zdravo. Znanstveniki so namreč odkrili, da je to le mit. Pogosto tuširanje lahko namreč uniči mikrobiome, mikroorganizme, ki živijo na našem telesu. To lahko pripelje do težav z imunskim sistemom, prebavo itd. Mila, geli za tuširanje in šamponi pogosto uničijo ekosistem našega telesa, prepogosto tuširanje pa lahko povzroči tudi nastanek aken.

Ozke (skinny) kavbojke

Res je, da smo v ozkih kavbojkah videti odlično. Na žalost niso tako zdrave. Znanstveniki opozarjajo, da lahko takšne kavbojke poslabšajo nekatera zdravstvena stanja, kot so utesnitveni sindrom v muskulofascialni loži, meralgijo parestetiko in zgago. Čeprav je tveganje nizko, morda ni najbolje, da nosite ozke kavbojke, ko se veliko premikate.

Odvisnost od pametnega telefona

Odvisnost od telefona je šla tako daleč, da se zaradi tega dejansko pojavljajo nove bolezni. Na primer sindrom Text Neck, ki ga povzroči pogled na mobilni telefon. Simptomi so bolečine v vratu, ramenih in zgornjem delu hrbta. Na seznamu negativnih učinkov sta tudi tesnoba in debelost.
Je pa tudi nekaj drugih nevarnosti. Študija je pokazala, da so pešci, ki med hojo pišejo sporočila, štirikrat bolj raztreseni, kar pomeni, da ignorirajo semaforje in s tem morda ustvarijo nevarne situacije za voznike, same sebe in druge pešce.

Prekrižane noge

Prekrižane noge so ena od najbolj priljubljenih in priročnih poz za sedenje pri ženskah. O tem je kar nekaj mitov in težko je oceniti, kaj je zares škodljivo in kaj ni. Prekrižane noge lahko povzročijo slabo držo, bolečine v ramenih in vratu. Če sedite s prekrižanimi nogami, lahko pride tudi do začasnih nezaželenih učinkov, kot so otrplost in zvišan krvni tlak.
Najbolj nevarna posledica sedenja s prekrižanimi nogami naj bi bila globoka venska tromboza. Ta lahko povzroči hude in celo kronične zdravstvene težave. Da se temu izognete, se več premikajte, vadite in ne nosite pretesnih oblačil.

Sedeč življenjski slog

Vsi vemo, da je življenje gibanje. Vendar pa se nekateri ljudje odločajo za sprostitev in sedenje pred televizorjem. Študija je pokazala, da lahko pretirano gledanje televizorja in igranje igric povzroči togost mišic, premik lopatice in povečano tveganje za epileptične napade zaradi utrujenosti in pomanjkanja spanja.
Pomanjkanje aktivnosti pa lahko privede tudi do krhkih kosti. To je zato, ker mora naše telo čutiti lastno težo, da gradi močne kosti, kar nas vrača k nujnosti gibanja.

Spanje na ‘naši strani’ ali na trebuhu

Čeprav se spanec zdi najlažja in najbolj naravna stvar v življenju, lahko z izbiro napačnega položaja škodimo našemu zdravju. Strokovnjaki pravijo, da naj bi bilo spanje na ‘naši strani’ ali trebuhu za nas slabo. Po tej študiji je spanje na strani povezano z bolečinami v rami in vratu. Če namreč spimo na stran, mora rama podpirati večino naše telesne mase. Spanje na trebuhu naj bi bilo še slabše, saj obrnemo glavo na stran, kar spet povzroča bolečine v vratu in ramenih. Povzroči lahko celo  hernijo diska.

Pogosto sončenje

Sončna svetloba je dejansko UV-sevanje, ki je hkrati lahko koristno in škodljivo. Vsi vemo, da sonce pomaga pri proizvodnji vitamina D, vendar lahko čezmerna količina povzroči hude zdravstvene težave. Da bomo na soncu varni, strokovnjaki priporočajo nanašanje kreme za sončenje vsaki dve uri, in sicer približno dve jedilni žlici naenkrat. Ponovno jo je treba nanesti tudi po plavanju.

Pomanjkanje spanca

Odkar smo bili otroci, nam starši govorijo, da je dober spanec vreden zlata. Je zdravo, je prijetno in naša telesa potrebujejo svoj počitek. Še vedno pa se ne zavedamo vseh nevarnosti pomanjkanja spanca. Zmanjša koncentracijo in občutek ravnotežja, povečuje tveganja za nastanek hudih bolezni. Še vedno pa verjamemo, da nam nekaj ur spanca zadostuje in tako spregledamo nevarnosti, v katere se spravljamo. V letu 2013 so zaspani vozniki povzročili 72 tisoč prometnih nesreč, neuradni statistični podatki pa kažejo, da je 6000 primerov vsako leto tudi usodnih.

Sključena drža

Morda se vam zdi sključena drža udobna, ampak ste kdaj razmišljali o negativnih učinkih, ki jih ima ta slab položaj telesa? Škoduje lahko naši prebavi, prispeva k glavobolom, povzroči lahko bolečino v vratu. Takšna drža nas tudi prikaže kot manj samozavestne.

seth-macey-420163 Koliko kardio vaj moraš narediti, če želiš resnično shujšati? brenda-godinez-373449 4 preprosti triki, zaradi katerih se boste to leto bolj zdravo prehranjevali Neutrogenaskin360_1515109937540-5-HR CES 2018: Neutrogena Skin360, vaš novi dermatolog guillaume-bolduc-209298 Nasveti, ki se jih moraš držati, če želiš shujšati ·