shutterstock_556492381
Utrip mesta · kulinarika

Ob koncu dolgega dneva se nam kuhanje pogosto zdi bolj kot nujno opravilo in ne kot priložnost, da preživimo kvaliteten čas z družino. Ko smo omejeni s časom zaradi napornih urnikov in vam zmanjkuje energije, ko moramo za kuhinjsko mizo zbrati celo družino, se nam priprava obroka pogosto ne zdi zabavna.

Če družina več komunicira z računalniškim zaslonom, je skupno kuhanje odličen način za ponovno povezavanje družinskih članov. Tukaj je pet trdnih razlogov, zakaj je priporočljivo, da si vzamete čas za skupno kuhanje:

1. Okrepi zdrave prehranjevalne navade

Ker otroška debelost postaja problem, je domača kuhinja še pomembnejša, saj so obroki, pripravljeni doma, običajno bolj hranljivi kot obroki pripravljeni v restavracijah. Če želite, da vaši otroci izbirajo zdravo prehrano, jih morate naučiti, kako naj sprejemajo modre odločitve. Otroci se naučijo prehranjevalnih navad v okolju svoje družine. Z modeliranjem pravilnega obnašanja boste otrokom pomagali oblikovati zdrave navade, ki bodo trajale vse življenje.

2. Spodbuja družinski pogovor in povezovanje

Kuhanje pomaga vzpostaviti tesnejše odnose z vašimi otroki. Izklopite televizor in računalnik in se ne odzivajte na telefon, ko pripravljate večerjo. Ta namenski čas v kuhinji daje vsakomur v družini priložnost, da se pogovarja o svojem dnevu, se med seboj naučijo več in ustvarijo prijetne družinske spomine.

3. Spodbuja odprtost za različne okuse

Otroci pogosteje uživajo hrano, če tudi sodelujejo pri njeni pripravi. Če imate prefinjenega jedca, naj vam pomaga pri večerji, da bo lahko videl in ravnal s hrano, ki jo bo jedel. Z aktivnim vključevanjem v ustvarjanje družinskih obrokov bo vaš otrok bolj verjetno vsaj okusil končni izdelek.

4. Kuhanje je izobraževalni proces

Poleg učenja kuhanja lahko otroci vadijo in se učijo tudi drugih spretnosti, kot so branje receptov, merske enote in sledenje navodilom. Poleg tega bodo vaši otroci delali s preprostimi matematičnimi enačbami, kot so seštevanje in odštevanje.

5. Uči odgovornosti in gradi samospoštovanje

Pomoč pri ustvarjanju obroka vključuje veliko odgovornosti – slediti morate navodilom, uporabiti ustrezno varnost pri delu okoli nožev in vročih površin,… Če dovolite svojim otrokom, da delijo odgovornost za ustvarjanje družinskega obroka, jim dajete občutek pomembnosti, ki bo pomagal povečati njihovo samozavest. Ker priprava obroka v kratkem času prinaša otipljivo nagrado, je čudovit način za izgradnjo zaupanja.

Pri Mercatorju se zavedajo pomembnosti opolnomočenja otrok na področju kuhanja in preseganja individualizma, zato so se skupaj s POP TV odločili spodbuditi kulinarično raziskovanje slovenskih otrok in malim šefom z novo oddajo Mali šef Slovenije, ponuditi priložnost za nove izzive in pridobivanje novih veščin. Andreja Zadnik Andoljšek, direktorica tržnega komuniciranja v Mercatorju, pravi:

V Mercatorju se zavedamo, kako pomembna je uravnotežena prehrana. Predvsem pri otrocih, ki se še učijo pravilnih prehranjevalnih navad. Glede na intenziven življenjski tempo v današnjem času je prav, da temu področju namenjamo več pozornosti, da k temu spodbujamo tudi otroke in poskusimo narediti čim več. Z vključevanjem otrok v sam proces ustvarjanja jedi – od pravilne izbire sestavin do končnega krožnika – bomo vzpodbudili njihovo spoštovanje do hrane in veselje do kuhanja. V zabavnem kuharskem šovu Mali šef Slovenije, v katerem slovenski osnovnošolci pokažejo svoje kuharske veščine in pridobivajo nova znanja, smo prepoznali enak cilj. Vse sodelujoče male kuharje pa bomo nagradili še z donacijami za njihove šole in nakup pripomočkov, ki jih potrebujejo.

Žirant oddaj Mali šef Slovenije, Jorg Zupan, na vprašanje, zakaj naj bi otroci znali kuhati odgovarja:

Da lahko kdaj kaj skuhajo namesto nas. (veliko smeha) Načeloma mlajšim otrokom res ni treba znati kuhati, ker smo za njihovo prehranjevanje dejansko odgovorni mi, starši. Je pa dobro, da se začnejo vsaj učiti osnov kuhanja in ko pokažejo željo, da bi pri kuhanju pomagali, jih vključimo in jih spodbujamo. S tem dejansko spodbujamo otrokove težnje po samostojnosti. Zato je super, če otroci kdaj kaj skuhajo za starše ali za prijatelje.

Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte! Šolam, ki bodo prejele največ vaših glasov, bo Mercator podelil donacije za dobre projekte. Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, ostale šole, ki v oddaji tekmujejo, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte razdeliti skupaj 30.000 evrov med šole, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije. Glasovanje poteka od 1. aprila do 2. junija 2019. Glasujte na malisef.mercator.si.

Kako glasovati

Ob nakupu izdelkov, označenih z Moje znamke, prejmete na računu kodo za glasovanje. Na malisef.mercator.si s prejeto kodo glasujte za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije.
giphy 7 nenavadnih, resničnih in fascinantnih dejstev o čaju 50 najboljših restavracij v Sloveniji. Top 50: najboljše restavracije v Sloveniji McDonald's nekoliko drugače. To je najbolj razkošna McDonald’sova restavracija na svetu foodporn ljubljana Foodporn: odprto novo kulinarično prizorišče · · · · ·