5 vrst palačink z različnih delov sveta, ki bodo spremenile tvoj pogled na to slastno jed
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Pri pripravi palačink doma verjetno večina nas prisega na najbolj pristne ‘evropske’ recepte. V zadnjem času so popularne tudi ameriške palačinke … in tu se naše znanje o tej jedi pač zaključi. Dejansko pa obstajajo palačinke v številnih drugih oblikah … in seveda okusih. Če že kakšne izmed teh petih že pripravljal/-a doma, si res mojster/-ica.

Palačinke, ki jih jemo v evropskem okolju, verjetno vsi poznamo  moka, tekočina (voda, mleko, napitki), jajca in sol. A tu so recepti za palačinke, ki jih pripravljajo v drugih delih sveta. Namig: niso takšne, kot jih poznamo.

Uttapam, Indija

SESTAVINE:

  • 140 g granulirane moke
  • 60 g jogurta
  • žlička soli
  • kozarec vode
  • 90 g mlete rdeče paprike
  • paradižnik (drobrno narezan)
  • pol čebule (drobno narezana)
  • žlica ingverja v prahu
  • žlica olja + olje za peko
  • 2 čili papriki (ločite semena, dobro narezani)
  • 15 g koriandra

 

PRIPRAVA:

V posodi zmešajte moko, jogurt in sol. Postopoma dodajajte vodo, dokler se sestavine ne združijo. Vanje dodajte mleto rdečo papriko, paradižnik, čebulo, čili, koriander, ingver in olje. Ko iz sestavin nastane masa, jo z zajemalko razlijte po ponvi, ki je že ogreta na srednji temperaturi kuhalne plošče. Obe strani palačinke pecite tako dolgo, dokler nista zlato rjavkaste barve.

Dutch baby palačinke, ZDA

SESTAVINE:

  • 85 g moke
  • 180 ml toplega mleka
  • žlica sladkorja
  • žlica muškatnega oreščka
  • 3 jajca
  • 4 žlice masla

PRIPRAVA:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V posodi združite moko, mleko, sladkor, jajca in muškatni orešček. V litoželezni posodi (ali pekaču) na srednji temperaturi kuhalne plošče stopite maslo, vanj vlijte nastalo zmes, in jo hitro postavite v pečico. Palačinko pecite 20 minut, ko ta zraste do roba ponve ali litoželezne posode, pa je pripravljena za postrežbo.

Cong You Bing, Kitajska

SESTAVINE:

  • 250 g moke
  • ščepec soli
  • 180 ml tople vode
  • 3 žlice hladne vode
  • 3 žlice olja + olje za peko
  • žlica soli
  • narezana mlada čebula
  • sojina omaka

PRIPRAVA:

V posodi združite moko, sol in toplo vodo. Ko nastane masa, ji postopoma med mešanjem dodajajte hladno vodo. Zmes pokrijte in jo pustite stati 45 minut. Na pomokani površini razvijte srednje debelo testo, po njem pa posujte čebulo, prelijte olje in mu dodajte sol. Testo oblikujte v rolado, nato pa ga razrežite na 12 enakih segmentov. Segrejte ponev, vanjo dajte palačinke in jih na obeh straneh pecite 3 minute. Postrezite s sojino omako.

Cachapas, Mehika

SESTAVINE:

  • 350 g mlade koruze
  • žlica soli
  • 30 g koruznega škroba
  • 2 žlici sladkorja
  • 60 ml mleka
  • salsa, omaka
  • mocarela

 

PRIPRAVA:

V mešalniku sesekljajte koruzo, sol, sladkor, koruzni škrob in mleko. Segrejte ponev in po njej z zajemalko prelijte maso za palačinke. Na obeh straneh pecite 3 minute. Pred koncem peke na eno polovico palačinke dodajte mocarelo in jo prepognite. Pecite toliko časa, dokler se sir ne stopi in dobi zlato barvo. Postrzite z omako, salso.

Puhaste japonske palačinke, Japonska

SESTAVINE:

  • 2 rumenjaka
  • 30 g sladkorja
  • 120 ml mleka
  • 4 beljaki
  • masa za peko palačink
  • maslo, sirup in sadje (ob postrežbi)

PRIPRAVA:

Zmešajte rumenjake, sladkor, mleko in maso za peko palačink v zelo veliki posodi. V drugi posodi stepite beljake, da nastane trda masa. Sneg iz beljakov vmešajte v nastalo maso za palačinke. V okrogle kovinske kalupe, ki jih položite na sredino ponve, vlijte maso (masa naj zasede ¾ kalupa). Na najnižji temperaturi kuhalne plošče pecite obe strani palačinke 10 minut. Pomembno je, da so po koncu peke te mehke in puhaste. Postrezite jih z najljubšimi prelivi in sadeži.


maxresdefault Recept, ki si ga zapiši: puhasti žepki iz palačink z Nutello 4 praznični recepti, ki so prijazni za alergike 4 praznični recepti, ki so prijazni alergikom maxresdefault (1) Recept: slasten bučni cheesecake brez peke shutterstock_316426001 Najboljši recepti za vročo čokolado, zaradi katerih boste komaj čakali na zimo · · ·