Šampanjec
Utrip mesta · kulinarika

Najbrž se ne spomnite, kdaj ste prvič pokusili šampanjec. Se pa zagotovo spomnite zapeljivega okusa, ki vas je prepričal, da se z razlogom pije ob posebnih priložnostih. Šampanjec krasi praznično obložene mize, z njim nazdravljamo ob uspehih in proslavljamo rojstne dneve. Nemogoče se mu je upreti, saj je njegov okus zapeljiv in magičen.

Razkrivamo 6 stvari, ki jih niste vedeli o šampanjcu.

1. Šampanjec, ki je nastal v 19. stoletju, ni imel niti približno takšnega okusa, kot ga ima danes.

V 19. stoletju je imel šampanjec sladek okus, podoben sirupu. Ko ga je Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot začela izvažati v Anglijo, je odkrila, da imajo Angleži raje suh kot sladek šampanjec. Začeli so izdelovati dve vrsti šampanjca: sladkega in suhega oziroma ”z angleškim okusom”, kot ga poznamo še danes.

2. Okus je odvisen od postrežbe – za pravo izkušnjo je treba šampanjec piti iz kozarcev za vino.

Čeprav za šampanjec večinoma uporabljamo posebne kozarce, je za najpristnejšo izkušnjo priporočljivo uporabiti kozarce za vino. S tem boste preprečili, da vanj pomolite svoj nos.

3. Ko kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico iz kleti.

Kakovost šampanjca upada, če je izpostavljen luči, zato ni priporočljivo kupiti steklenice s police. Če kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico, ki jo hranijo v kleti. S tem boste dobili, za kar ste plačali.

PREBERITE ŠE: Šampanjec ali penina za prvi dan v letu

4. Šampanjca ne smete predolgo hraniti, preden ga odprete.

Pogosto velja prepričanje, da je šampanjec boljši, če je starejši. A to ne drži za vse vrste šampanjca. Večinoma je za pitje pripravljen takoj, zato ni treba čakati na pravo priložnost. Danes zvečer je že lahko prava priložnost, da ga pijete.

5. Šampanjca ne shranjujte v hladilniku.

V hladilniku ga hranite le kratek čas. Bolje je, da ga shranjujete v omari, kjer je dovolj hladno. Naj bo steklenica dobro zaprta, da se vonj šampanjca ne meša z drugimi vonji.

6. Najboljši šampanjec nastane na toplih in suhih območjih.

Vroča in dolga poletja niso najboljši znak za naš planet, so pa koristna za šampanjec. Toplota namreč uravnava sladkor, suho vreme pa omogoča, da je grozdje polnejšega okusa.

Zebra Zebra Patisseries: sladke francoske skrivnosti Utrip z novembrske kuharske akademije CITY CHEF Utrip: Kuharska akademija – CITY CHEF – decembrska praznovanja Izdelki iz marihuane Leafs by Snoop Leafs by Snoop: raper Snoop Dogg z izdelki iz marihuane Dobrote iz kozarca Božič iz kozarca: božična izdaja slastnih kozarčkov Deliš’s