Banksy-Gross-Domestic-Product-Online-Shop-0-Hero copy
V zraku · buzz buzz

Banksy je odprl svojo spletno trgovino Gross Domestic Product – GDP (bruto domači proizvod), kjer boste lahko kupili njegove ikonične kose, kot je npr. zaščitni jopič, ki ga je na festivalu Glastonbury nostil Stormzy ali pa majice, ki jih krasijo njegove umetnine. A Banksy ne bi bil Banksy, če se ne bi nekje skrivala zanka.

Spletna trgovina GDP, ki jo je v teh dneh odprl slavni umetnik Banksy, ponuja kar nekaj zanimivih predmetov. Poleg že zgoraj omenjenih lahko kupimo še torbico iz opeke, pločevinko z barvo, nagrobnik z napisom You Have Now Reached Your Final Destination (Prišli ste do zadnje postaje) in preprogo tigra, ki je podlegel sladkorni bolezni.

Trgovina ne deluje po principu “kdor prvi pride, prvi melje”, čeprav so stvari, ki so naprodaj, na voljo v omejeni izdaji. Kje je torej zanka? Vsak med nami se lahko prijavi do 28. oktobra, potencialni kupci pa lahko izberemo samo en kos. Prav tako mora vsak odgovoriti na vprašanje Why does art matter? (Zakaj je umetnost pomembna?). Neodvisen sodnik bo preučil vse prejete odgovore in izbral najbolj primerne in izvirne.

V izjavi spletne trgovine lahko preberemo, da bodo potencialni kupci, ki bodo izbrani naključno, imeli 7 delovnih dni, da zavrnejo nakup. Prav tako navajajo, da so cene dokončne – v večini primerov so te precej pod tržno vrednostjo – in namenjene predvsem tistim, ki imajo nižje dohodke. Tiste, ki imajo pod palcem konkretno več, so prosili, da se ne prijavljajo.

To sicer ni prva Banksyjeva trgovina. Pred nekaj tedni je namreč v južnem delu Londona odprl showroom oziroma trgovino, ki pa je namenjena le razstavljanju.


shutterstock_203878525 IKEA v Ljubljani: IKEA se odpira jeseni 2020 shutterstock_126153107 Teh 5 stvari otroci podedujejo samo po mami! 69247390_164729604669712_7198667281763014584_na Znanstveniki trdijo: ta manekenka je uradno najlepša ženska na svetu! ezgif.com-webp-to-jpg (11) Coca-Cola predstavila prve steklenice, narejene iz smeti iz oceana · ·