106176459-1570786703682carlsberggfb2
V zraku · buzz buzz

Vsi se vemo, da ima odlaganje plastičnih steklenic levji delež pri svetovni podnebni krizi. Ampak, a se tega tudi resnično zavedamo? V svetu, ki letno proizvede 300 milijonov plastike, si obupno želimo, da bi imeli še druge možnosti! Tukaj nam lahko na pomoč priskoči nizozemsko podjetje Avantium. S podporo večjih podjetij, kot so Coca-Cola, Carlsberg in Danone, razvijajo “rastlinsko plastiko”, ki bi lahko nadomestila klasično plastiko, uporabljeno v prehrambenih verigah.

Nizozemsko podjetje Avantium želi zmanjšati odvisnost trga od fosilnih goriv, in sicer z razvojem “rastlinske plastike”. Nov, plastiki podoben material, je izdelan iz koruze, pšenice in sladkorne pese. “Ta plastika ima zelo privlačne podatke o trajnosti, saj ne uporablja nobenih fosilnih goriv in jo je mogoče reciklirati – prav tako pa bi se v naravi razgradila veliko hitreje od običajne plastike,” je za časnik The Guardian dejal izvršni direktor Avantiuma, Tom Van Aken.

To bi lahko močno spremenilo svet, saj je onesnaževanje s plastiko v današnjem času ena naših največjih težav, ki pa ne neha rasti. Plastične steklenice in delce mikroplastike lahko najdemo na vsaki plaži na svetu, seveda pa vplivajo tudi na morsko življenje.

V letu 1950 je svetovna populacija, 2,5 milijardi prebivalcev, proizvedla približno 1,5 milijona ton pastike. Do leta 2016 pa je več kot 7 milijard prebivalcev proizvedlo že več kot 320 milijonov ton plastike. Pričakuje se, da bo ta številka do 2034 naraščala in se podvojila. Zato so vsa prizadevanja zmanjšanja proizvodnje plastike ključnega pomena.

Myriam Shingleton, podpredsednica razvojne skupine pri Carlsbergu, je izjavila, da naj bi podjetje inovativno spremenilo vse svoje embalaže. “Zadovoljni smo z napredkom, ki smo ga doslej dosegli na področju razvoja Green Fiver Bottle. Čeprav še nismo povsem tam, sta prototipa pomemben korak k uresničevanju naše končne ambicije, da pride ta produkt na tržišče,” še dodaja. Pričakuje se, da bo to leta 2023.

4875736 Jeleni uživajo v češnjevih cvetovih v praznem parku Nara na Japonskem dan-ROJFuWCsfmA-unsplash Kaj se zgodi, ko v življenju sebe postavimo na prvo mesto? d62c700f33cf6a9039c2f440b4b541ea “O moj bog”: ločitveni odvetniki razkrijejo 12 najbolj čudnih razlogov, zaradi katerih so se njihove stranke ločile ian-liberry-_qUir9Gqysw-unsplash Travmatične izkušnje niso tvoja krivda … a ozdravitev je tvoja odgovornost! · · · ·