ControlPad: mini tipkovnica za igričarje, katere tipke so občutljive na silo pritiska.
V zraku · tehnologija · gadgeti

Mehanična tipkovnica podjetja Cooler Master ControlPad spreminja digitalno tipko v analogno, ki zazna nianse pritiska. Gre za tehnologijo, ki bo verjetno naredila veliko spremembo v življenju vseh ljubiteljev iger.

ControlPad je majhna tipkovnica z le 24 tipkami, a so te drugačne. Ne zaznajo le, da nanje pritiskamo, temveč tudi moč pritiska.

Če ponazorimo s primerom iz sveta igričarstva – tipka W v igrah največkrat predstavlja ukaz za naprej. Lik na zaslonu tako teče, ko jo pritiskamo, z njo pa ne moremo nadzirati, kako hitro teče.

Novost ControlPada je ravno v tem, da moč pritiska določa tudi hitrost lika. Če na tipko pritisnemo nežno (ne do konca), potem lik teče počasi in previdno, ko pritisnemo močno, pa se prelevi v sprinterja.

Kako deluje? Na vrhu tipke je infrardeča dioda LED, na dnu pa ‘svetlomer’. Ta meri intenzivnost infrardeče svetlobe ter izračunava, kako ‘globoko’ je tipka pritisnjena. Ta pa še vedno ostaja mehanična, zato je občutek tipkanja enak delu na mehanični tipkovnici.


02-e1539904275669-1024x599 UNOBRUSH: pametna ščetka, ki očisti zobe v 6 sekundah SHARP Aquos R2 Compact: telefon, ki ima dve zarezi. SHARP Aquos R2 Compact: prvi pametni telefon, ki ima dve zarezi Zložljivi telefon Samsung Samsung prvič pokazal svoj zložljivi telefon Nebula Capsule II: prvi žepni kino velikosti in oblike pločevinke piva Nebula Capsule II: prvi žepni kino velikosti in oblike pločevinke piva ·