Lasko_eliksir_210x297_o_t.gif
Utrip mesta · kulinarika

Eliksir je močno pivo, ki so ga razvili laški pivovarski mojstri in vsebuje 16 odstotkov ekstrakta v osnovni sladici  ter 7,6 volumskih odstotkov alkohola. Je jantarne, rdečerjave barve, s prijetnim, nežnim, sladnim vonjem. Zanj je značilna široka paleta okusov – od čokoladnega prek sadnega do aromatično …

Eliksir je močno pivo, ki so ga razvili laški pivovarski mojstri in vsebuje 16 odstotkov ekstrakta v osnovni sladici  ter 7,6 volumskih odstotkov alkohola. Je jantarne, rdečerjave barve, s prijetnim, nežnim, sladnim vonjem. Zanj je značilna široka paleta okusov – od čokoladnega prek sadnega do aromatično grenkega.

 

Eliksir se uvršča v kategorijo piv, ki jih poznavalci poznajo pod imenom BOCK. To so svetla ali temna piva visokih alkoholnih stopenj in ekstraktov. Za tovrstna piva je značilen sladni okus, nizka, vendar aromatična grenčica, poudarjen alkoholni karakter ter kremasta pena. Eliksir s svojo visoko vsebnostjo ekstrakta sodi v kategorijo dvojnih BOCK piv. Zato bo Eliksir, ki na trg prihaja v nepovratnih 0,33-litrskih steklenicah ter v paketih po 6 in 24 steklenic, gotovo prava in dobrodošla popestritev za prihajajoče praznične dni.

 

Varjenje piva je bilo že od nekdaj prava umetnost, ker pa je  Pivovarna Laško zavezana tradiciji, navdih za razvoj nemalokrat črpa iz svoje bogate zgodovine. Iz zgodovinskih virov je razvidno, da so v Laškem okrog leta 1900 varili močno pivo Porter, kasneje preimenovano v temno Laško pivo, ki je po svojih značilnostih (18% ekstrakta v osnovni sladici) sodilo med piva vrste BOCK. V letu 2010 Pivovarna Laško beleži že 185. letnico in to jubilejno leto je kar pravšnje, da se zgodba ponovi.

 

Vse vrste piva iz Pivovarne Laško temeljijo na skrbno varovanih tradicionalnih recepturah. Čeprav se skladno z razvojem pivovarstva tehnologija varjenja piva spreminja, osnove vseskozi ostajajo enake in sledijo tradiciji. Poleg visokokakovostnega slada in hmelja je za dobro pivo izredno pomembna kakovostna voda, česar se je zavedal že pivovar Simon Kukec, ki velja za ustanovitelja prve pivske znamke »termalno pivo« v Laškem. Mikrobiološko neoporečna voda s hribov iz okolice Laškega daje laškim pivom vseh vrst  poseben in izrazit okus.

 

Ker je pivo občutljivo na sončno svetlobo in toploto ter velike temperaturne spremembe, je zelo pomembno rokovanje z njim in skladiščenje. Potrebno ga je hraniti v temnem in hladnem prostoru, da ostane bistro in trajno. To pa si zaradi svoje žlahtnosti nedvomno zasluži.

 

Odpri galerijo

Angel_02-b-DSC_5406.jpg Pinjole kulinarika.gif Oreh kulinarika.jpg Volcanic Nectar ali modra agava kulinarika2.jpg Peppadew