IKEA-Founder-Ingvar-Kamprad-KOKO-NG-1
V zraku · buzz buzz

Razžalostila nas je novica, da nas je zapustil ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad. Ikea, ki je najbrž doma v vsakem domu, je svojo pot začela leta 1943, ko je Kamprad v poslovno idejo vložil denar, ki mu ga je oče dal za dobre ocene v šoli. Začel je sicer s prodajo okvirjev za slike, a kaj kmalu se je zgodba o uspehu začela razvijati. Vprašanje, ki ga imamo za vas, je, kako dobro sploh poznate Ikeinega ustanovitelja.

Tukaj je nekaj dejstev, ki jih o Ingvarju Kampradu najbrž niste vedeli.

1. Kamprad je začel poslovno pot s prodajo vžigalic.

Že pri rosnih petih letih je Kamprad pokazal poslovno žilico. Po nizki ceni je namreč kupoval škatlice vžigalic v Stockholmu in jih prodajal z dobičkom v svoji vasi Smaland. Pozneje je svojo ‘ponudbo’ razširil še z ribami, nalivnimi peresi, semeni in svinčniki.

2. Pri sedemnajstih je ustanovil podjetje.

Kot sedemnajstletni mladenič je začel prodajati replike kuhinjske mize svojega strica Ernsta. Pet let pozneje je nabor izdelkov razširil in mu dodal tudi svoje ideje.

3. Ikea je dobila ime po …

Prvi dve črki sta njegovi inicialki, e in a pa sta povezana z imenom vasice Elmtaryd, v kateri je bil rojen.

4. Kamprad je bil izjemno skromen.

Vozil je avtomobil Volvo letnik 1993 in svoja oblačila kupoval na bolšjih sejmih.

5. Imena Ikeinega pohištva so posledica …

… njegove disleksije. Saj veste, da precej težko izgovorimo večino imen Ikeinih izdelkov, kajne? No, zdaj veste, zakaj. Kamprad je zaradi disleksičnih težav razvil posebno logiko poimenovanja. Tukaj je nekaj primerov.

Kopalniški izdelki – imena švedskih jezer in ostalih voda.
Otroški izdelki – imena sesalcev, ptic in pridevnikov.
Preproge – imena danskih mest.

6. Ikea je eden od največjih svetovnih trgovcev na drobno.

Z več kot 300 trgovinami v 280 državah po svetu sodi Ikea v sam vrh.

7. Kamprad je revolucionaliziral pohištvo flat-pack.

Idejo za flat-pack pohištvo je Kamprad dobil, ko je videl enega od zaposlenih odstranjevati noge z mize, da bi kupec vse skupaj lažje spravil v avto.

8. Inovativno oglaševanje

Ikea slovi po prodornih reklamnih spotih. Že leta 1994 so na nacionalni televiziji pokazali oglasni spot, v katerem nastopi tudi homoseksualni par.

9. Ikeine trgovine najdete v vseh kotičkih sveta …

… razen v Južni Ameriki. No, štiri trgovine so v Dominikanski republiki, ki pa naj bi spadala v Karibsko otočje.

10. Kamprad je zapustil Švedsko, ker …

… je želel plačevati nižje davke. Leta 1973 je Kamprad zapustil svojo domovino, tri leta pozneje pa ‘pristal’ v Švici. Po štiridesetih letih se je naposled vrnil, ko je Švedska znižala davčne stopnje.

Ali vas mika? Adijo, bitcoin. Tukaj je bananacoin. 10+ lastnosti KRONIČNO nesrečnih ljudi: si med njimi tudi ti? 10+ lastnosti KRONIČNO nesrečnih ljudi: si med njimi tudi ti? brooke-cagle-52214 Kateri kristal bi morala imeti glede na svoje astrološko znamenje? giphy (6) Obstajajo 3 tipi gledalcev filmov za odrasle in samo eden je zdrav · ·