Babičev mlin. Foto: spletna stran Mateja Vraniča
V zraku · dan za

Ta vikend se bo nedvomno prilegel prav vsem. Če nas nista že delo in študij preveč posrkala v svojo rutino, nas je pa vreme, ki nam je privoščilo bore malo sonca. No, da ne bo govora spet o vremenu, možgane hitro na pašo, petek je in pred nami so same aktivne dobrote. In kam gremo 13 vikend v letu 2014?

Petek

Če smo prejšnji teden dobro jedli na prvi letošnji Odprti kuhni, ki odslej v svoj dišeči objem gurmanskih jedi vabi meščane in meščanke vsak petek, se lahko tokrat razvajamo ob dobri jedači, ki jo v okviru Tedna restavracij vse do nedelje ponuja kar nekaj restavracij in gostilnic po Sloveniji. Seveda to ni edini Teden z veliko začetnico. Prešernovo gledališče Kranj namreč obeležuje že 44. izvedbo festivala Teden slovenske drame. Dramska kulturna prestolnica tako vabi na ogled domačih in mednarodnih predstav, ki bodo ta konec tedna več kot odlično razvedrilo.

Sobota

Obala to soboto ne bo vabila le na fantastičen dan ob morju, temveč tudi na prvi Bike festival, ki v Portorožu odpira sezono kolesarskih prireditev in aktivnosti na prostem. Dan si seveda lahko pogumno priredimo po svoje, naložimo kolesa v avto in pot proti festivalskim kolesarskim maratonom začnemo v Kopru, kjer se lahko v Taverni ob 14. uri pomudimo na Dnevu vina in čokolade. Toda nič ne de, če nam tekmovanje in degustacija različnih vrst vina in sladkih pregreh ne diši. Kolo lahko izkoristimo tudi drugače – odlična kolesarska tura po opuščeni železniški progi se vije nad prekrasno dolino Glinščice od Hrpelj v Kozini vse do Trsta, primerna pa je tudi za pasjega prijatelja, ki bo nedvomno vesel sobotnega izleta.

Zvečer se bo prilegel počitek. Dober in sproščujoč počitek. Zakaj ga po dolgem času ne bi preživeli v kinu? V ljubljanskem Mestnem kinu Kinodvor so ta teden začeli predvajati novo celovečerno stvaritev, divjo krimi-komedijo Wesa Andersona z naslovom Grand Budapest Hotel, brezčasno zgodbo o prijateljstvu, časti in izpolnjenih obljubah, posneto po navdihu klasičnih hollywoodskih komedij iz 30-ih let in spominih dunajskega pisatelja Stefana Zweiga.

Nedelja

Da pa bo tokratni konec tedna ostal v dobrem spominu tudi nam, poskrbimo, da bo nedelja polna humornih dogodivščin. Ljubitelji konj se lahko popeljemo v Kobilarno Lipica, kjer bo ob 15. uri Lipiška klasična šola jahanja premierno odprla predstave z izbranimi žrebci elegantnega koraka, ki si jih bo v aprilu mogoče ogledati vsako nedeljo. Ne bo pa vsaka nedelja primerna za sončen izlet v Prekmurje. Da ne bomo venomer rinili na Primorsko in Gorenjsko, raziščimo tudi ta prečudoviti del Slovenije. Otroci bodo nad obiskom Babičevega mlina pri Veržeju navdušeni, še posebno če izkoristimo najzanimivejšo pot, ki vodi do edinega preživelega rečnega mlina – s čolnom od petanjskega mostu. Mlin redno obratuje in je odprt za obiskovalce, ki lahko, če imamo srečo, tam kupimo tudi rženo, pšenično, ajdovo in še kakšno moko.

Potrebujemo še kaj, kar bo popestrilo naš vikend? Oh, seveda, konec! Kinematografi Cineplexx bodo v nedeljo ob 17. uri poskrbeli za neposredni prenos iz moskovskega Bolšoj teatra, zato si bomo redko izvajano komično opero Marco Spada ogledali v živo. Mama mia, ta vikend pa nikakor ne bo od muh!

networking_1000x800px2 - kopija Networking – mreženje in zabava na Gospodarskem razstavišču! Kulturni bazar, Cankarjev dom, 12.3.2013 Kulturni bazar 2014 – kultura se predstavi Po dobri hrani si razstavo fotografij Odprte kuhne oglejte še na Krakovskem nasipu. Foto: Tina Lagler Kam ta vikend? #12 Slika 2_Bolšjak_Matjaž Tančič (2) Konec tedna bo urban, aktiven in kulturen · · · ·