fbpx

Kako končno imeti kakovosten in dober spanec

Foto: envato

Se zavedate, kako dragocen je dober in kakovosten spanec? Vendar se prav tako zavedate, da si ga ne morete vedno privoščiti. Vse je odvisno od tega, kako naporen je vaš delovni dan, pa tudi, kakšne obveznosti imate po službi.

S starostjo ljudje potrebujemo več spanca, povprečje pa je med 6 in 9 urami spanja. Optimalen čas je 7 ur.

Pomanjkanje spanja nima samo notranjih vplivov na telo in ne vpliva le na ustvarjalnost, način razmišljanja in učinkovitost pri reševanju določenih nalog, ampak vpliva tudi na vaš fizični videz, utrujenost pa je prisotna na obrazu.

Če zaradi pomanjkanja spanca nekaj časa čutite pritisk in nelagodje v telesu, upoštevajte spodaj navedene nasvete, ki jih lahko vključite v svojo rutino.

Kaj je potrebno za dober spanec?

Ponastavite telesno uro

Za začetek si morate narediti urnik tedenskih opravil in videti, kateri je optimalen čas, ko bi se lahko zvečer odpravili spat. Potem morate v tistem tednu – vsak dan – iti spat in se zbuditi ob isti uri, recimo, da greste spat ob 22.00 in ste budni ob 6.30. Potem preden greste v službo ali na fakulteto, obvezno pozajtrkujte.

Uvedite rutino. Foto: Acharaporn Kamornboonyarush / Pexels

Prilagodite življenjski prostor

Vam je znan tisti občutek, da ko si želite določene spremembe v življenju, začnete s pospravljanjem hiše? Zdi se, da je potem vse lažje in preprosteje, zato si tudi tokrat uredite bivalni prostor in ga prilagodite svojim standardom. Če radi spite v temnem prostoru, poiščite rešitev za presvetlo stran sobe. Zato odpravite vse, kar vas moti, in se prilagodite sebi.

Vključite nočno rutino

Enostaven korak, ki vam bo zagotovo v pomoč, je nočna rutina, ki lahko vključuje več korakov, najbolj pomembno pa je, da je enaka vsak večer vsaj en teden, da ustvarite zdravo navado. Tisto, kar čez dan najbolj pogrešate, lahko postane del vaše nočne rutine, zato naj bo to poslušanje glasbe ali branje knjige, nanašanje obraznih mask ali kaj drugega.

Upoštevajte nasvete in vaš spanec bo spet dober. Foto: Ketut Subiyanto / Pexels

Izklopite vse naprave

Pomembno je, da vsaj eno uro pred spanjem (če le zmorete, tudi dlje) pred seboj nimate tablice ali mobilnega telefona. Ni vam treba brskati po družbenih medijih, da bi odvrnili pozornost od dejstva, da želite spati, zato pustite, da se vaš telefon polni v drugi sobi.

Olje sivke

Olje sivke ima tisto pomirjujočo dišavno noto. Poleg tega, da ga lahko nekaj kapljic kanete na prevleko za vzglavnik, ga lahko kanete tudi v osvežilec zraka.

Zadosten vnos tekočine

Samoumevno je, da so za zdrav in kakovosten spanec potrebne zdrave navade, to pa v prvi vrsti pomeni, da v telo vnesete dovolj tekočine, da se znebite toksinov. Poleg vode je pred spanjem priporočljivo skuhati skodelico metinega ali timijanovega čaja, saj delujeta tudi pomirjevalno.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.