Kdo bo zmagal v finalu Igre prestolov? Znanost ima odgovor!
Kulturni izbor · film

Domnevanja o tem, kdo bo sedel na železni prestol, so vstopile tudi v krog znanstvenikov – tudi stroka se ni mogla upreti skušnjavi, zato je nastal algoritem, ki natančno oceni, kdo bo zmagal v finalu Igre prestolov. Kaj menite vi?

Zdi se, da je življenje nekaterih ljudi ponovno dobilo smisel z začetkom 8. sezone serije Igra prestolov. Domneve največjih ljubiteljev serije zdaj več ne temeljijo zgolj na ugibanju, temveč so naredili tudi algoritem, ki meri, kdo bo zmagal v finalu Igre prestolov.

Študenti z znanstvenega oddelka za računalništvo z univerze v Münchnu so še pred začetkom 8. sezone razvili algoritem, ki oceni, kolikšno verjetnost imajo liki za preživetje. Kot pišejo na spletni strani, je algoritem sprva združil podatke o seriji in likih, ki so se na svetovnem spletu, nato pa je ta opravili analizo dolgoživosti, ki se običajno uporablja za preučevanje učinkov zdravljenja in zapletov pri bolnikih z rakom.

Študenti so tako odgovarjali na zapletena vprašanja, ki ponujajo zanimive odgovore. Algoritem namreč pravi, da ima največjo možnost za preživetje Daenerys Targaryen, kar 99 %, sledita ji Grey Worm (99 %) in Yara Greyjoy (99 %). Verjetnost, da bo Tyrion umrl, je 3 %, Jaime 4 %, Cersei 5 %, Jon Snow 12 %, Arya 47 %, Bran 58 %, Sansa 74 %

Zanimivo je, da so študenti že leta 2016 oblikovali podoben algoritem, ki je uspešno napovedal, da se bo Jon Snow vrnil od mrtvih, potem ko v peti sezoni umre. Če se je analiza že takrat dokazala za zanesljivo, ji je morda za verjeti tudi tokrat.

4 napovedi, kaj se bo zgodilo v naslednji epizodi Igre prestolov, ki ti bodo postavile dlake pokonci 4 napovedi o drugi epizodi serije Igra prestolov, ki ti bodo postavile dlake pokonci Igra prestolov To je najdražji prizor s smrtjo v Igri prestolov Maja v kinu se boste prepustili filmskim pustolovščinam! Maja v kino na filmske pustolovščine Kotalkarici Maja se vrača Drive-In kino! ·