shutterstock_615321398
V zraku · tehnologija

Psiholog, ki je prejemnik Nobelove nagrade, je pred leti dokazal, kateri spol je bolj samovšečen. Zdaj to potrjujejo še sodobne raziskave, ki so za osnovno metodologijo vzele zloglasni selfi. In rezultat je več kot presenetljiv.

Kar smo sumili že dlje časa, je zdaj uradno – moški so si bolj všeč kot ženske. To je dokazal že psiholog, prejemnik Nobelove nagrade. Zahvaljujoč vsakodnevni uporabi milijonov pametnih naprav pa je enako pokazal Huaweijev poletni barometer, raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Ipsos.

Moški obožujejo inovativno tehnologijo, naprave in »gadgete«. Nikoli pa ne bi pričakovali, da bodo prav naprave, ki jih imajo tako radi, razkrile njihovo samovšečnost. Huaweijev poletni barometer, študija vzorcev uporabe pametnih telefonov med prebivalci srednje in severne Evrope kaže, da moški naredijo za 8 % več selfijev kot ženske.

»To so presenetljivi podatki. Že leta vemo, da je fotografiranje na splošno zelo pomemben del uporabe pametnih telefonov. Prednje kamere, ki so uporabljene za videoklice in selfije, postajajo čedalje pomembnejše. Podatki o prodaji dokazujejo, da je kakovostna kamera zelo pomembna pred nakupno odločitvijo uporabnikov. Nepričakovana pa je ugotovitev, da več selfijev naredijo moški. Kaže, da se malo raje pokažejo kot ženske, vsaj glede na naše podatke,« je komentiral Matjaž Kermelj, direktor prodaje Huawei za Slovenijo.

Selfiji bolj popularni med mladimi

Huaweijev poletni barometer kaže tudi to, da nastane več selfijev med mlajšo populacijo. Vsi uporabniki pa vendarle niso enaki – podatki kažejo, da je v severni Evropi manj verjetno, da bo oseba delala selfije, to je namreč pogosteje v južnih državah – 84 odstotkov Bolgarov, 83 odstotkov Romunov, 82 odstotkov Srbov in 78 odstotkov Grkov. Po drugi strani pa selfiji niso tako popularni na Danskem, dela jih le 59 odstotkov, na Švedskem in Finskem 62 odstotkov.

»Pametni telefoni so postali tako popularni in večfunkcionalni, da njihovi podatki o uporabi razkrivajo zanimive informacije o družbi. Informacije, ki nimajo samo tehnološke teže, ampak so lahko pomembne za področja, kot je družboslovje,« je še dodal Kermelj.

Že imate svoj »selfie stick«?

Zaradi popularnosti selfijev je čedalje bolj priljubljen pripomoček tudi »selfie stick«, še posebej v času poletnih počitnic. Zato ima Huawei posebno poletno ponudbo – ob nakupu izbranega Huaweijevega pametnega telefona prejmete priročno darilo, »selfie stick«, ki je hkrati tudi tripod in je neizogiben pripomoček pri zajemu popolnih počitniških fotografij.

Za še boljše selfije izberite svoj P10 Lite pri enem izmed operaterjev: Telekom, Telemach ali A1 ali pa ga naročite na Bigbang.si ali Mimovrste.si.

5KO7VNSh18xuAI2EafZPT-Yzl0zKYvYN 10 odličnih iger E3, ki jih boste lahko igrali še letos 1000-500-citymagazine-cover Ubitricity: v Londonu električne avtomobile polnijo kar na uličnih svetilkah 1000-500-citymagazine-cover The Load: multifunkcionalno električno tovorno kolo maxresdefault (4) Bastron: steklena tipkovnica