giphy10
Utrip mesta · destinacija

Poletje je čas potovanj in prav je, da vemo čim več stvari o državi, ki jo obiskujemo. Pa tudi o navadah ljudi. S tem izkažemo spoštovanje, razširimo svoja obzorja ter si konec koncev omogočimo varnejše potovanje. Na nekaterih delih sveta se boste morali povsem drugače vesti kot na drugih, nekje se boste morali desetkrat zahvaliti, drugje spet ne. Kako pa je z napitninami v barih in restavracijah? Pri nas bi težko rekli, da gre za tradicijo ali močno kulturo, a so države, kjer je to praktično nuja.

Za vas smo pripravili seznam držav, ki imajo svoje nezapisane zakone glede napitnin.

FRANCIJA

V Franciji je navada, da v restavraciji pustite 5 % od skupne vsote kot napitnino. Pri pijačah je malo drugače. Po navadi pričakujejo med 1 evrom in 4 evri, odvisno od runde, ki ste jo naročili.

IRSKA

V restavraciji pričakujejo dobrih 10 % na račun, v baru pa kakšen evro ali dva, odvisno od tega, kako ste s strežbo zadovoljni.

MADŽARSKA

Naj vas visoke številke na ceniku ne zmedejo in prestrašijo, saj madžarski forint ‘tehta’ precej manj kot evro. Če boste pustili okoli 10 % napitnine, bo čisto v redu.

 

ŠPANIJA

Napitnine se gibljejo med 5 % in 10 %. Enako velja tudi za pijače. Je pa navada, da zaokrožijo znesek na celo številko, višjo seveda.

PORTUGALSKA
Čeprav meji na Španijo, pa si navad glede napitnin ne deli s svojo vzhodno sosedo. Tukaj se držijo 10 % in jih včasih vključijo kar na račun, tako da je pametno preveriti, preden denar pustite na mizi.

ZDA

Amerika je morda država z najmočnejšo tradicijo napitnin, kar pa očitno vpliva tudi na njihovo višino. Standard je 15 % do 25 % celotnega računa, če pa zavijete v bar, pa imejte pripravljen dolarski bankovec za vsako pijačo, ki vam jo postrežejo. Je pa postrežba v ZDA v veliki večini primerov na visoki ravni.

AVSTRALIJA

V nasprotju z ZDA tukaj ne bodo pričakovali napitnin. Če boste s strežbo ali hrano zadovoljni, lahko sicer pustite nekaj dodatnih njihovih dolarjev na mizi, vas pa najbrž nihče ne bo postrani gledal, če ne boste. A vseeno, ne bodo se branili dodatnih 10 %.

ITALIJA

Večinoma so napitnine že vključene v končni znesek, a dodajte raje še kak evro, če ste s strežbo zadovoljni.

HRVAŠKA

V bolj mondenih mestih, kot je npr. Dubrovnik, boste napitnino po navadi našli na računu, tako da bodite pozorni, da ne plačate dvakrat. No, razen, če so si jo zaslužili.

TURČIJA

Napitnine se v Turčiji gibljejo med 10 % in 15 %. Bodite pozorni na njihovo valuto liro, ki je približno 0,2 evra.

ZAE

Če se odpravljate v Dubaj, bodite pripravljeni pustiti med 10 in 20 dirhamov napitnine za obrok. Tu ni treba računati deleža celotnega zneska računa, saj imajo raje kar določen znesek.

Tako, zdaj je čas, da spakirate in se odpravite na pot. Sicer pa, če pozabite, vprašajte lokalne prebivalce. Beseda ni konj!

11zipworld2606c London bo dobil najhitrejši urbani zipline na svetu cape-point-outer-banks-north-carolina-NCISLAND0617 (1) V Atlantskem oceanu se je pojavil nov otok Naravno kopališče Grajsko kopališče na Bledu Naravna kopališča v Sloveniji: Grajsko kopališče na Bledu Ritz-Carlton Ekskluziven hotel na vodi: Ritz-Carlton Yacht · · · ·