Brlan​ ​(SI)//​Since​ ​The​ ​beginning
Utrip mesta · moda

Ljubljansko​ ​podzemlje​ ​je​ ​bilo​ ​na​ ​deževen​ ​jesenski​ ​večer​ ​zelo​ ​živahno.​ ​V​ ​novo​ ​odprtem​ ​delu​ ​garažne​ ​hiše​ ​Kozolec​ ​se​ ​je namreč​ ​začel​ ​vsebinsko​ ​največji​ ​modni​ ​dogodek​ ​pri​ ​nas,​ ​LJFW.​ ​Urbano​ ​okolje​ ​prve​ ​etaže​ ​parkirne​ ​hiše​ ​je​ ​navdušilo​ ​s svojo​ ​preprostostjo​ ​in​ ​nevsiljivostjo,​ ​pozornost​ ​obiskovalcev​ ​pa​ ​je​ ​bila​ ​tako​ ​lahko​ ​usmerjena​ ​samo​ ​na​ ​modno​ ​pisto.

Smisel​ ​Ljubljanskega​ ​tedna​ ​mode,​ ​ki​ ​so​ ​ga​ ​tokrat​ ​zapeljali​ ​skupaj​ ​s​ ​Fordom​ ​Slovenija,​ ​ostaja​ ​ta,​ ​da​ ​je​ ​tukaj​ ​zaradi mode,​ ​ki​ ​jo​ ​želijo​ ​po​ ​najhitrejši​ ​poti​ ​spraviti​ ​na​ ​ulice.​ ​Zelo​ ​pomembno​ ​jim ​je​ ​tudi​ ​povezovanje​ ​znotraj​ ​regije​ ​in​ ​tako​ ​so​ ​se že​ ​prvi​ ​dan​ ​na​ ​modni​ ​pisti​ ​predstavili​ ​prvi​ ​štirje​ ​modni​ ​oblikovalci​ ​iz​ ​Srbije​ ​in​ ​Hrvaške.​ ​Tudi​ ​sicer​ ​so​ ​bile​ ​modne​ ​revije polne​ ​cukrčkov,​ ​za​ ​enega​ ​izmed​ ​njih​ ​je​ ​kot​ ​vedno​ ​poskrbela​ ​modna​ ​znamka​ ​Brlan,​ ​saj​ ​so​ ​njene​ ​kreacije​ ​poleg​ ​modelov iz​ ​agencije​ ​Immortal​ ​Model​ ​Management​ ​nosile​ ​tudi​ ​​Ula​ ​Furlan​,​ ​​Inja​ ​Zalta​​ ​in​ ​​Tjaša​ ​Stanič​.

Otvoritev​ ​razstave​ ​Moda. Trajnostno.​ ​Smisel.

Bogato dogajanje v sklopu LJFW/NOVEMBER se je v pozitivnem in sproščenem vzdušju sicer začelo že ob 14. uri v desnem atriju Mestne hiše s kratko tiskovno konferenco in odprtjem razstave na temo trajnostne in odgovorne mode. Sledil je gibalni performans Gee Erjavec z gibom, ki oživi in osmisli koncept razstave, ki ozavešča o trajnostnih procesih, cirkulaciji in odgovorni modni (upo)rabi ter povezuje trajnostno-kreativne procese in način kreiranja blagovne znamke Things I Miss, zgodbo trajnostnih vlaken ECONYL, proizvedenih v podjetju AquafilSLO, ter estetiko kustosinje razstave Špele​ ​Pipan​.

Za​ ​urbane​ ​navdušenke,​ ​ki​ ​ljubijo​ ​svojo​ ​kožo

Največja slovenska hiša lepote Kozmetika Afrodita je ponovno navdušila. V novo odprtem delu garažne hiše Kozolec je s premierno predstavitvijo aktualne inovacije otvorila Ljubljanski teden mode. Zvezda večera je bila obrazna linija HYDRA PATCH, ki jo odlikuje urban, sodoben ANTI-POLLUTION pristop do nege kože s trojno močjo hidratacije. V dokaz, da lahko kozmetika in moda hodita z roko v roki, je Afrodita predstavila lepotne smernice, očarala s trendovsko predstavitvijo obrazne linije in povabljencem podala odgovor na dve največji problematiki sodobnega časa, ki zadevata stanje naše kože​ ​–​ ​to​ ​sta​ ​dehidracija​ ​in​ ​okolje,​ ​ki​ ​nas​ ​obdaja.​ ​Dogodek​ ​je​ ​popestrila​ ​energična​ ​Lea​ ​Sirk, ​z​ ​novim​ ​singlom.

Galerija – Za​ ​urbane​ ​navdušenke,​ ​ki​ ​ljubijo​ ​svojo​ ​kožo

Navdušenke,​ ​ki​ ​ljubijo​ ​svojo​ ​kožo Odpri galerijo

Modne​ ​revije​ ​in​ ​opis​ ​kolekcij​ ​prvega​ ​dne

Neo​ ​Design​ ​(RS)//ATHENEO
Uniseks kolekcija jesen/zima 2018 prvenstveno motive črpa iz knjige Hazarski slovar Milorada Pavića, pa tudi iz samega pristopa, ki ga je pisatelj ubral k pisanju tega nenavadnega književnega dela. Hazarski slovar je namreč napisan tako, da ga lahko beremo na različne načine, tako kot tudi skulpturo lahko gledamo z različnih kotov. Knjigo lahko bralec sam oblikuje,​ ​raziskuje,​ ​jo​ ​dopolnjuje​ ​in​ ​dopušča,​ ​da​ ​postane​ ​del​ ​nje​ ​in​ ​ni​ ​samo​ ​opazovalec.

Neo​ ​Design​ ​(RS)//ATHENEO Odpri galerijo

Kata​ ​(RS)//La​ ​Sape

Kolekcija se je začela z idejo o luksuznih križarjenjih, ki so postala popularna v 50. in 60. letih 20. stoletja. Gospoda, ki je bila oblečena v luksuzna oblačila, narejena po meri, je potovala v eksotične destinacije. Tako odpotujemo v Kongo oziroma Republiko Kongo in Demokratsko republika Kongo, kjer danes t. i. dandi stil živi v svojem polnem sijaju. Danes je znan pod imenom “La Sape” in je odraz elegance, visokega stila ter lepih manir. To je gibanje visoke mode med nižjim slojem, z rekonstrukcijo moških krojev v ženski ulični stil.

Kata​ ​(RS)//La​ ​Sape Odpri galerijo
Maks​ ​(HR)​ ​//3/33
Kolekcija je nastala iz 33 idej, 33 skic in 33 odtenkov črne. Zgodba o barvah, funkcionalnost dizajna in konsistentnost so tri smernice, ki izstopajo in nas spodbujajo, naj bomo samosvoji, naj uživamo in se igramo s svojimi oblačili. S tem je​ ​prežet​ ​vsak​ ​detajl​ ​na​ ​vsakem​ ​kosu​ ​oblačila​ ​iz​ ​omenjene​ ​kolekcije.

Maks​ ​(HR)​ ​//3/33Odpri galerijo
NatasaHrupic​ ​(SI)//B-stran
Katera je prava? Slišana in videna že večkrat, tista, ki je množično trendovsko sprejeta in trenutno aktualna in sčasoma izpeta ter pozneje označena kot preživeta oziroma passé? Ali tista, ki je na drugi strani? Tam spodaj ali tam zadaj. Tista, ki predstavlja ustvarjalčev intimni opus in je tam za sladokusce, za tiste, ki razumejo, ki jim masovno prepričanje ne pomeni nič, in odkrivajo svežino, brskajo po neznanem in pionirsko premaknejo mejo razumevanja še korak dlje. Ta stran je večna. Ker je iskrena in intuitivna. Ko trend popusti, se zatečemo k iskrenem avtorskem delu, k izpeljankam, variacijam želene izraznosti. In ravno variacije in izpeljanke so tisto, iz česar črpa nastanek kolekcije. V času mojega otroštva so bila vsa oblačila, ki jih je bilo sploh mogoče kupiti, predrugačena trendovska moda iz tujine. Do originalov smo le s težka prišli, zato je domača proizvodnja rahlo kopirala posamezen kos in mu hkrati dodala svoj avtorski »regionalen« pečat. Tako je bilo tudi z ostalimi dobrinami. Izdelki so bili vrhunsko izdelani, vendar vedno nekoliko »drugačni«, kot bi morali biti. Tovrstna estetika me je zaznamovala. Drugačnost, variacije in izpeljanke so postale moja lastna ponotranjena estetika in neizčrpen​ ​vir​ ​avtorskega​ ​izraza.

NatasaHrupic​ ​(SI)//B-stran Odpri galerijo
Brlan​ ​(SI)//​Since​ ​The​ ​beginning
V redu je, če se zbudiš s skuštranimi lasmi. V redu je, če nimaš mejkapa ali pa če je malo razmazan, ko se zjutraj zbudiš ob svoji ljubezni. V redu je, če si mama. V redu je, če si oče. V redu je, če nisi. V redu je, če jokaš. V redu je, če se kdaj skriješ.​ ​V​ ​redu​ ​je,​ ​če​ ​rada​ ​kuhaš.​ ​V​ ​redu​ ​je,​ ​če​ ​ne.​ ​Smo​ ​bitja,​ ​kar​ ​pomeni,​ ​da​ ​nam​ ​bije​ ​srce.​ ​V​ ​redu​ ​je,​ ​če.

Brlan​ ​(SI)//​Since​ ​The​ ​beginning Odpri galerijo
Barbara​ ​Vrbančič​ ​(SI)//I’ll​ ​have​ ​what​ ​she’s​ ​having
Kolekcija je na nek način nadaljevanje prejšnje kolekcije, ki je temeljila na japonskem kimonu. Črna klasična (šolska) uniformiranost​ ​izgubi​ ​strogost​ ​in​ ​se​ ​prelevi​ ​v​ ​sproščeno​ ​nosljivost.

Barbara​ ​Vrbančič​ ​(SI)//I'll​ ​have​ ​what​ ​she's​ ​having Odpri galerijo
Loré
Navdih kolekcija črpa iz Peruja in Andov. Tradicionalni kroji na moderen način, naravni materiali in ročna izdelava. Kolekcija jesen/zima je osnovana na ročno izdelanih pleteninah iz alpake in vikunje, vse barvano ročno. Osrednje mesto v kolekciji pripada alpaki, ki ima rustikalno teksturo, mešana pa je z najboljšo volno merino, kašmirjem, moherjem, viskozo, svilnatim žametom in taftom. Nadarjena Ivna Matičec je ročno spletla barvite šale, ki jim je dušo vdihnila bogata tradicija​ ​Cusca,​ ​zgodovinskega​ ​središča​ ​inkovskega​ ​imperija.

Loré Odpri galerijo

f325772b306cb198058f7c16d10272d8 Najboljše superge 2017: katere hude superge ste letos spregledali? hd-aspect-1505495805-no-118-manolo-in-his-offices 3 novi modni dokumentarci (2017), ki bi jih morali videti erdem x h&M ERDEM X H&M: tukaj je edinstven “lookbook” težko pričakovane kolekcije Neprecenljivo modno doživetje #01 Urša Premik Neprecenljivo modno doživetje na MBFWLJ ·