cerkev_4
Utrip mesta · arhitektura

Ne zgodi se prav pogosto, da bi bila cerkev v središču zaradi dizajna, sploh pa ne minimalističnega. John Pawson je v St. Moritz cerkvici ustvaril prav to.

V nemškem Augsburgu se nahaja cerkev St. Moritz, ki se je znašla v središču zaradi prav posebne podobe. Konec aprila so obiskovalci prvič lahko videli novo podobo cerkve, s katero se je pričelo njeno povsem novo arhitekturno obdobje. Za delom stoji britansko podjetje John Pawson Architects, ki je znano po povsem minimalističnem dizajnu. Tudi pri tem projektu so se ga držali, kar je bil velik izziv, sploh z oziroma na to, da gre za sakralen objekt. Prenova stare cerkvice je trajala pet let, rezultat tega pa je povsem minimalistična cerkev, ki premika meje oblikovanja cerkva. V njej prevladuje belina s pridihom temnega lesa, o zlatih elementih ne duha, ne sluha, bakreni pa so le kipi apostolov na snežno beli steni. Tla so iz portugalskega apnenca, tako izčiščena kot vse ostalo.

Cerkev St. MoritzOdpri galerijo

Posebno pozornost so namenili igri svetlobe. Medtem ko je osrednji prostor, cerkvena ladja najbolj svetel, v preostalih predelih prevladuje pridušena svetloba. To med drugim ustvarja tudi oniks na oknih. Nekje so zapisali, da ki sonce zunaj že zahaja, v tej cerkvi šele vzhaja – občutek sončnega vzhoda naredi rahlo rumenkasta igra svetlobe v nekaterih predelih. Cilj, ki so ga imeli arhitekti v mislih, je bil ustvariti izčiščen, skromen bel prostor brez motečih dejavnikov, da se obiskovalec lahko osredotoči na meditacijo, molitev in razmišljanje. Njihov cilj je bil prinesti v cerkev svetlobo in čistost, prav tako pa so imeli v mislih spoštovanje do predhodnih arhitektov in njihovih vizij. Glede na fotografije jim je prav dobro uspelo.

Piranski dnevi arhitekture Piranski dnevi arhitekture Justizzentrum Leoben Justizzentrum Leoben – zapor 21. stoletja Al Wakrah - stadion Katar 2022 Zaha Hadid Prvi stadion, ki bo gostil FIFA nogometno prvenstvo v Katarju Amphibious 1000 - podvodni hotel v Dubaju Dubajski zemeljskovodni hotel Amphibious 1000 · ·