Minimalistični oblikovni biser med cerkvami

Ne zgodi se prav pogosto, da bi bila cerkev v središču zaradi dizajna, sploh pa ne minimalističnega. John Pawson je v St. Moritz cerkvici ustvaril prav to.

V nemškem Augsburgu se nahaja cerkev St. Moritz, ki se je znašla v središču zaradi prav posebne podobe. Konec aprila so obiskovalci prvič lahko videli novo podobo cerkve, s katero se je pričelo njeno povsem novo arhitekturno obdobje. Za delom stoji britansko podjetje John Pawson Architects, ki je znano po povsem minimalističnem dizajnu. Tudi pri tem projektu so se ga držali, kar je bil velik izziv, sploh z oziroma na to, da gre za sakralen objekt. Prenova stare cerkvice je trajala pet let, rezultat tega pa je povsem minimalistična cerkev, ki premika meje oblikovanja cerkva. V njej prevladuje belina s pridihom temnega lesa, o zlatih elementih ne duha, ne sluha, bakreni pa so le kipi apostolov na snežno beli steni. Tla so iz portugalskega apnenca, tako izčiščena kot vse ostalo.

Posebno pozornost so namenili igri svetlobe. Medtem ko je osrednji prostor, cerkvena ladja najbolj svetel, v preostalih predelih prevladuje pridušena svetloba. To med drugim ustvarja tudi oniks na oknih. Nekje so zapisali, da ki sonce zunaj že zahaja, v tej cerkvi šele vzhaja – občutek sončnega vzhoda naredi rahlo rumenkasta igra svetlobe v nekaterih predelih. Cilj, ki so ga imeli arhitekti v mislih, je bil ustvariti izčiščen, skromen bel prostor brez motečih dejavnikov, da se obiskovalec lahko osredotoči na meditacijo, molitev in razmišljanje. Njihov cilj je bil prinesti v cerkev svetlobo in čistost, prav tako pa so imeli v mislih spoštovanje do predhodnih arhitektov in njihovih vizij. Glede na fotografije jim je prav dobro uspelo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najlepša dekoracija praznične mize: čudoviti predlogi za okrasitev